Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Valta ja rahat karkaavat Espoolle ja ministeriöille

Sote- ja pelastusasiat siirtyvät 1.1.2023 pois kunnista, jos eduskunta niin päättää. Esimerkiksi Lohjalta ja Vihdiltä ne siirtyvät Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle. Maakunnalle, jonka suurin kaupunki on Espoo.

Aluevaalit järjestetään vuoden kuluttua ja aluevaltuustojen toimikausi alkaa maaliskuussa 2022.

Hyvinvointialueen päättäjinä ovat suoralla vaalilla valittu aluevaltuusto ja sen valitsema hallitus. Ne toimivat kuten vastaavat toimielimet kunnissa, paitsi ettei niillä ole juurikaan valtaa.

Aluevaltuusto ja hallitus voivat kuitenkin vaikuttaa siihen, missä mikäkin sote-palvelu tai pelastuslaitos sijaitsee Länsi-Uudellamaalla. Huolestuttavaa meille, mutta ei espoolaisille.

Espoossa on 290 000 asukasta, Lohjalla 46 000 ja Vihdissä 29 000. Aluevaaleissa kunnilla ei ole omia paikkakiintiöitä, joten eniten valtuutettuja tulee suurimmasta kunnasta.

Jatkossa rahoista päättävät ministeriöt ja ministerit.

Sote- ja pelastusasioiden siirto leikkaa jokaisen kunnan veroprosentista 13,26 prosenttia. Tämä merkitsee vuodessa 20 miljardin tulonsiirtoa kunnilta valtiolle. Valtiovarainministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö jakavat jatkossa rahat hyvinvointialueille niin sanotun ohjausmenettelyn kautta.

Lohjalla ja Vihdissä veroprosentti on nyt 20,5. Kun siitä leikataan pois edellä mainittu 13,26 prosenttia, käytettäväksi jää 7,24 veroprosenttia. Sen kunnat käyttävät kouluihin, päiväkoteihin, tekniseen toimeen ja elinkeinopolitiikkaan.

Mitään uutta rahaa ei maakunta-soteuudistuksessa synny, eikä veronmaksajien taakka kevene.

Myöhemmin hyvinvointialueista on tulossa useampia tehtäviä hoitavia maakuntia, jotka saavat myös verotusoikeuden. Pelkona on, että tämä lisää kansalaisten verorasitusta.

Kuntavaaleissa ehdokkaiden on turha antaa äänestäjille lupauksia vanhusten huollosta, kotipalveluista, lapsiperheiden tukemisesta tai terveyspalveluista. Niistä kun ei soteuudistuksen jälkeen enää päätetä Lohjalla eikä Vihdissä.

Mitä te ehdokkaat ja puolueet aiotte sitten luvata meille äänestäjille?

Veli Pelkonen