Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kunnan talous ja pakolaiset

Kuntamme teki viime vuonna taloudellisesti hyvä tuloksen, mutta siitä on kiittäminen valtion lisätukia.

Meidän tuleekin jatkaa edelleen tiukkaa talouspolitiikkaa ja toteuttaa päätetyt henkilöstösäästöt tehostamisen ja mahdollisten lomautusten kautta. Tämä tulee olemaan haastavaa, lähinnä sen vuoksi, että päätökset tehdään ennen vaaleja. Odotettavissa on, että äänestäjien toivossa pidetään ”duunarien” puolta. Kyseessä on kuitenkin kunnan talous ja jos talous on kunnossa, niin ”duunarienkin” palvelut pelaavat eikä verorasitus nouse.

Oppivelvollisuuden jatkaminen tuo jatkossa kunnalle huomattavia lisäkuluja, eikä valtio tule näitä kaikkia korvaamaan, vaikka näin on annettu ymmärtää.

Valtio on myös velkaantunut rajusti pandemian aikana ja niitäkin velkoja täytyy tulevaisuudessa lyhentää. Tämä tullee jatkossa näkymään kunnille valtionosuuksien leikkauksina.

Vihdillä on Ely-keskuksen kanssa tehty sopimus pakolaisten ja turvapaikan saaneiden vastaanottamisesta. Vastustimme tätä sopimusta ja olemme myöhemmin esittäneet sen lakkauttamista – tuloksetta. Olemme vuosia pyytäneet Vihdin viranhaltijoilta todellisia kululaskelmia – tuloksetta. Nyt vihdoinkin saimme ne ja kiitos siitä talousjohtajalle.

Meille aikaisemmin ilmoitettu tulos vuodelta 2019 kertoi, että olisimme pakolaisten vastaanotolla ”tienanneet” 12 636 euroa, mutta nyt päivitetyt laskelmat, joissa on huomioitu terveys-, varhaiskasvatus- ja koulutusmenot muutenkin kuin lisäresurssien osalta, näyttävät että teimme pakolaisten vastaanotolla tappiota 653 128 euroa eli suuresta summasta puhutaan.

Vuoden 2020 loppuun mennessä olivat pakolaisista maksettavat laskennalliset korvaukset päättyneet 88 henkilön osalta ja täten vuosikustannus liikkunee vähintään miljoonan nurkissa.

Lohjallahan kustannukset laskettiin viime syksynä kattavasti. Sen seurauksena siellä päätettiin, että kaupunki ottaa vastaan kustannussyistä pakolaisia vain joka toinen vuosi kymmenen henkilöä.

Kysymys kuuluukin, mikä on vihtiläisille poliitikoille tärkeää: kuntalaisten hyvinvointi vai kiillottaa omaa sädekehäänsä kuntalaisten verorahoilla?

Vihdin Perussuomalaisten valtuustoryhmä