Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuumittua Arto Kujanpää Lumityöt – kuntoilua ja ilahduttamista

Katsoin itse Googlen avulla, mitä talkootyöllä oikein tarkoitetaan taloyhtiössä.

Talkoilla autetaan sukulaista, tuttavaa tai naapuria, hoidetaan oman taloyhtiön asioita tai tuetaan esimerkiksi urheiluseuran toimintaa. Talkootyöstä ei makseta korvausta eikä se yleensä edellytä erityisosaamista. Työ kestää rajatun ajan, ja se on luonteeltaan tilapäistä, joten tämän tekstin ymmärtää.

Olen taas tänä talvena tehnyt polkuja lumihankeen kolmesta eri paikasta, ja onneksi minulla on ollut myös taloyhtiöstä apuja polkujen auki pitämiseen.

En tee talkoota kenenkään käskemänä. Haluan auttaa ihmisiä, jotka kulkevat meidän taloyhtiön vierestä mäkeä alas kävelytien varteen. Olen myös tehnyt ajotien korkeaan lumikasaan penkkaan polun monta kertaa. Minä hyödyn polusta, kun menen terveysasemalle.

Minusta lumityö on hyvää kuntoilua, kun punttisalin jälkeen vielä jaksaa tehdä töitä lumityön parissa jonkin aikaa. Olen saanut myös kiitosta lumityön teosta ja kieltämättä se tuntuu mukavalta kuulla.

Olin kerran kaivamassa kovaa penkkaa rautalapiolla. Kuula punaisena jatkoin polun avaamista, koska lumipenkka oli kuin isoa kiveä koko matkan. Huomasin mummon tulevan katsomaan tekemistäni.

”Pittääpi hiekoittaa polku, koska en muuten pysy polulla pystyssä”, mummo sanoi.

”Mummo hyvä, tämän polun tekeminen ei ole meidän taloyhtiön mailla”, tokaisin. ”Voinko auttaa kulkemaan polun jyrkän kohdan, niin te pysytte pystyssä?”

Otin mummon kädestä kiinni, kun lähdin kulkemaan kaivettua polkua eteenpäin. Jyrkässä kohdassa polkua minun täytyi ottaa mummon kädestä kiinni kovemmin.

”Ai ai, kyllä miehet ottaa kovasti kiinni kädestä ja koskee”, mummo sanoi.

Varovasti kävelin mummon kanssa tien varteen ja lupasin hiekoittaa koko polun.

Välillä on ollut kotona liian kiinnostavaa kirjoitusta, koska en ole usein käynyt katsomassa, onko minun polku jälleen aurattu umpeen ja kuinka paljon on lunta.

Kerran vaimoni sanoi auraajan menneen tiellä klo 19.30. En tehnyt asialle mitään. Jos olisin mennyt heti auraamisen jälkeen, niin olisin päässyt työssä helpolla.

Maantien suola ja lumi on paha yhdistelmä, joka tekee lumesta kuin kallion.

Onkohan kunnan työntekijöillä lapiomiestä, joka tekee työtä pelkästään lapiolla?

Kirjoittaja on nummelalainen mielenterveyspotilas.