Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuumittua Kirkkaanpunaista huulipunaa

Harmaa arkiaamu. Ei ole pakkasta, ei ole lämmintä. Maassa on loskaa, taivaalla pilviä.

Pesen hampaita kylpyhuoneen peilin edessä. Näen mustat silmänaluset, alaspäin kääntyvät suupielet, surkeana roikkuvan tukan.

Peilissä on likaa.

Kun saan hampaani pestyä, ehdin jo kääntyä kannoillani. Palaan kuitenkin takaisin. Pengon hetken kaappia ennen kuin löydän etsimäni.

Laitan punaista huulipunaa.

Aamupalapöydässä perhe vilkuilee minua ja vaihtaa kummastuneita katseita. Lopulta joku uskaltautuu kysymään: ”Mihin sä olet menossa?”

Pienilläkin asioilla selättää harmautta.

Huulipuna – etenkään kirkkaanpunainen sellainen – ei kuulu normaaliin työlookiini. Vielä vähemmän se kuuluu näihin etätyöpäiviin, joissa istuskelen keittiön pöydän ääressä farkuissa, keltaisessa lempivillapaidassani, villasukat jalassa, vailla meikin hiventäkään ja tukka hätäisesti kiskaistulla poninhännällä.

Puhun puhelimeen, naputan läppäriä, osallistun Teams-kokouksiin. En näe ketään, kukaan ei näe minua.

Ystävä laittoi minulle toissapäivänä viestiä. Hän kysyi viestinsä lopuksi, mikä vie voimiani ja mistä saan voimaa.

Pysähdyin miettimään kysymystä. Se tuntui tärkeältä, etenkin tänä aikana, kun monet palautumiskeinot ja henkireiät ovat koronan takia ulottumattomissa. Ystäviä ei voi tavata, harrastukset ovat tauolla.

Perheeni on tietysti läsnä ja tuo iloa. Toisaalta itse kaipaan – olen aina kaivannut – aikaa myös yksin, omien ajatusten kanssa ja omassa rauhassa. Myös tämä on perheelliselle nyt hankalammin järjestettävissä, kun työt ovat siirtyneet kotiin eikä mihinkään muuallekaan oikein pääse.

Tuntuu, että voimien keräämiseen ja töistä irtautumiseen pitäisi panostaa enemmän kuin ennen. Se ei nyt tapahdukaan itsestään.

Vastasin ystävälleni, että saan voimaa metsässä kävelemisestä tai hiihtämisestä, kirjan lukemisesta, lasten kanssa olemisesta, ystävien kanssa juttelusta.

Tämä oli hyvä alku: nyt vain tarvitsee ruveta ujuttamaan listan asioita harmaisiin arkipäiviin. Eikä pelkästään näitä asioita vaan mitä tahansa piristävää.

Pienilläkin asioilla pystyy selättämään harmautta. Esimerkiksi sillä kirkkaanpunaisella huulipunalla.