Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Mielipide | Vihti ei voi jatkaa jätevesiensä johtamista Siuntioon

Luoteis-Uusimaassa kerrottiin 18.3. Vihdin kaavoitus- ja teknisen lautakunnan päättäneen äänestyksen jälkeen palauttaa valmisteluun jätevesiratkaisuasian esittäen ykkösvaihtoehtona omaa toimintaa.

Oma toiminta tarkoittaa tässä asiassa Nummelan jätevesipuhdistamon piirissä olevien 17 500 asukkaan jätevesien pumppaamista edelleen Risubackanjokeen eli Siuntionjoen vesistöön Siuntioon. Esittelijä oli ehdottanut siirtoviemärin rakentamista Blominmäen puhdistamoon Espooseen.

Esittelijän ehdotus oli myös linjassa tehtäväksiannon kanssa, koska Etelä-Suomen aluehallintovirasto on vaatinut Vihdin Vedeltä selvitystä ja suunnitelmaa jätevesien johtamisen vaihtoehdoista muualle kuin Siuntionjoen vesistöön.

Lautakunnan kannanotto on siis aluehallintoviraston tehtäväksiannon vastainen. Lisäksi Nummelan jätevesien pumppaaminen jatkossakin on ristiriidassa myös Länsi-Uudenmaan Vesi- ja Ympäristö ry:n eli LUVYn Elinvoimainen ja esteetön Siuntionjoki 2030 –hankkeen kanssa.

Vesistöalueen vaikutusalueella olevat kunnat ovat tässä viisivuotisessa hankkeessa mukana 2019-2024 seuraavilla vuosittaisilla maksuosuuksilla Siuntio 60 000 €, Vihti 40 000 €, Kirkkonummi 30 000 €, Lohja 10 000 € ja Inkoo 5 000 €. Myös Vihti on siis vihdoin saatu maksumieheksi Nummelan puhdistamon jo vuosikymmeniä Siuntionjoen vesistölle aiheuttamista ongelmista.

Olen itse oppinut uimaan lapsuudessani puhtaassa Risubackanjoessa.

Joessa, johon ei olisi laittanut pikkuvarvastaankaan sen jälkeen, kun Nummelasta alettiin pumpata siihen jätevesiä.

On käsittämätöntä, jos Vihdin sallitaan jatkaa jätevesiensä johtamista Siuntioon. Toivottavasti jatkovalmistelussa päädytään Vihdissä toisiin ajatuksiin ja annetaan aluehallintovirastolle sen peräämät selvitykset ja suunnitelmat.

On korkea aika, että Siuntio, joka itse on tehnyt suuret investoinnit omien jätevesiensä johtamiseksi Espoon suurpuhdistamolle, pääsee eroon naapurikunnan jätevesistä.

Merja Laaksonen, valtuutettu, Siuntion kunnanhallituksen puheenjohtaja