Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Hieman vapaampaa – ahdinko ei ohi

Ravintoloiden tämänkertainen sulku on nyt takanapäin, ja ravintolat voivat olla maanantaista alkaen jälleen avoinna.

Ravintola-alan ahdinko ei kuitenkaan ole hetkessä ohi. Pahimmilla epidemia-alueilla kuten Uudellamaalla toimintaa rajoitetaan vielä tiukasti. Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, on käytössä kolmasosa asiakaspaikoista. Alkoholia saa tarjoilla kello 7–17 ja ovet on suljettava viimeistään kello 18. Ruokaravintolat saa ottaa puolilleen täyteen, mutta asiakkaat on ohjattava istumaan paikoillaan – tanssiin ei siis ole mahdollisuutta. Auki ne saavat olla pubeja tuntia pitempään. Kaikilla ravintola-asiakkailla on oltava oma istumapaikka pöydän tai sitä vastaavan tason ääressä. Aukioloaikojen rajoitukset eivät kuitenkaan koske huoltoasemien ravintoloita.

Monimutkaiset määräykset myös hiertävät, ja on ymmärrettävää, että toimijat – myös eri toimialojen toimijat – peräävät tasapuolisuuden perään. Kaikki ravintolat, kuten iltaravintolat, eivät suinkaan voi avata oviaan.

Rajoitusten höllentämisestä hyötyvät nyt varsinkin lounaspaikat – ainakin jos asiakkaat nyt ryhtyvät käymään niissä paikan päällä syömässä. Moni on vielä etätöissä ja ruokailu tapahtuu edelleen kotona. Take away -ratkaisut ovat kannatelleet pahimman yli, mutta tuottoisaa liiketoimintaa se tuskin on ollut.