Vihdin vesihuollossa puhaltavat muutoksen tuulet. Talouden tasapainotusohjelmassa on vesilaitoksen muuttaminen osakeyhtiöksi. Ohjelmaluonnoksen mukaan tällä muutoksella arvioidaan saavutettavan 400 000 € säästöt tänä vuonna. Tätä yhtiöittämistä perustellaan nyt sillä, että vesilaitoksen yhtiöittäminen korostaisi toiminnan ohjaamista liiketaloudellisin periaattein, se tukisi pitkän aikavälin taloussuunnittelua sekä että vesilaitoksen yhtiöittäminen erottaisi selvemmin vesilaitoksen kunnan taloudesta.
Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että 5 vuotta sitten samainen vesilaitos piti siirtää peruskuntaan. Silloin siirtoa perusteltiin mm. sillä, että liikelaitoksen lopettaminen purkaa yksiköiden välisiä raja-aitoja, helpottaa yhteistyön kehittämistä kunnan sisällä, henkilöstö- ja kalustoresurssin jakaminen helpottuu, taloushallintojärjestelmiä voidaan paremmin hyödyntää ja kustannukset pienenisivät.
Kuulostaako perustelut samalta silloin ja nyt? Onko nyt keksitty todellinen rahasampo? Kunta saa rahaa pelkästään sillä, että muuttaa vesilaitoksen hallintomallia muutaman vuoden välein. Viimeksi perusteluissa erikseen mainittiin, että ei muuta henkilöstön asemaa, eli väkeen ei kosketa. Minusta tämä kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta!
Kunnanjohtaja kirjoitti paikallislehteen, että kouluhankkeen yksityiskohdista ennen päätöstä ei voitu kertoa suurelle yleisölle koska kilpailullinen neuvottelumenettely ei sitä sallinut. Kirjoituksessa oli pahoitteleva sävy. Likavesiasiassa ei ole käynnissä kilpailutusta, eikä siis mikään estä asiasta käytävään keskusteluun viranhaltijoita osallistumasta. Ilman muutaman aktiivin asiasta nostamaa SoMe -keskustelua, päätös vihtiläisten jätevesien viemisestä Espooseen olisi nuijittu kaikessa hiljaisuudessa salassa suurelta yleisöltä maaliin ja päättäjille osatotuuksia kertoen.
Miksi siis virkamiesjohto vaikenee? Haluaako se taas jälkikäteen pahoitella tätä osallistumattomuuttaan? No onneksi asia palautettiin uuteen valmisteluun. Nummelan puhdistetut jätevedet eivät tee Risubackajoesta uimakelvotonta, vaikka Siuntion kunnanvaltuuston puheenjohtaja niin pari viikkoa sitten väitti. Puhdistettu jätevesi desinfioidaan uimakaudella ennen vesistöön laskua, joten Risubackajoen veden laatu on sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen yleisten uimarantojen uimaveden laatuvaatimukset täyttävä. Tämä vesistöön laskettava puhdistettu jätevesi on monella muullakin mittarilla laadultaan lähes vastaanottavan vesistön tasoa tai jopa sen alle.
Ei siis ole järkevää viedä meidän likavesiä Espooseen, eikä se ole taloudellista. Espoovaihtoehto tarkoittaa toteutuessaan sitä, että vesimaksumme tuplaantuu seuraan kymmenen vuoden aikana. Tämä on unohdettu kertoa yleisölle, se on paha isku mm. vetovoimallemme. Eikä se ole laajassa kuvassa hyväksi ympäristölle sillä paikallinen jätevesien puhdistaminen on tehokkaampaa mihin HSY tällä hetkellä pystyy. Itämeri kiittää, kun jatkamme nykyisellä tavalla.
Tapio Lankinen