Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Tietulli on torjuttava

Miltä kuulostaa 1500 euron lisälasku vuodessa siitä hyvästä, että lähtee joka aamu autollaan töihin? Tätä suuruusluokkaa olisi HSL:n selvityksen mukainen tietulli, jota pääkaupunkiseudulle on suunniteltu.

Tietulli olisi uusi työssäkäyntivero, joka rankaisisi ahkeria työssä käyviä ja yrittäviä uusmaalaisia. Tutkitusti työnteon kannustimet murenisivat ja työvoiman liikkuvuus vähenisi ja siten työllisyys heikentyisi.

Uudenmaan kehyskuntien Kuuma-seudun teettämän selvityksen mukaan tietulli osuisi kaikkein kovimmin pieni- ja keskituloisiin kehyskuntien työntekijöihin. Se heikentäisi palvelualojen yrittäjien asemaa.

Tietulli heikentäisi myös seutumme kasvun edellytyksiä. Se vähentäisi kaikkea sitä, mitä maamme tarvitsee koronan jälkeen noustakseen jaloilleen: työtä, yrittäjyyttä ja elinvoimaa.

Asuntomarkkinoiden asiantuntijat ovat arvioineet, että tietullin vaikutus olisi kehyskunnissa niin kouriin tuntuva, että se voisi alentaa asuntojen arvoa. Tietulli leikkaisi näin sekä palkkaa että omaisuutta.

Tietullia koskeva kirjaus on sisällytetty Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimukseen kehyskuntien yhtenäisestä vastustuksesta huolimatta. Tietullin käyttöönotto vaatii kuitenkin lainmuutoksen.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että tietullin mahdollistava laki säädetään. Tietullilain valmistelu on alkamassa hallituksessa ilmeisesti huhtikuun puoliväliriihen jälkeen, elleivät hallituspuolueet asiaa torppaa.

Autoilijoita kurmoottamalla ei ilmastoa pelasteta. Kuten liikenneministeri Harakka (sd.) on Aalto-yliopiston ja VTT:n vaikutusarvioon viitaten todennut, ruuhkamaksujen käyttöönotto Helsingin seudulla johtaisi äärimmäisen vähäiseen päästövähenemään.

Jos uusi laki säädetään, tietullin käyttöönotto ratkaistaneen lopulta Uudenmaan kunnissa. Kuuma-kehyskunnat ovat onneksi torjuneet tietullin tiukasti yhdessä rintamassa.

Toivoa antaa lisäksi se, että Helsingin pormestariehdokkaista kokoomuksen Juhana Vartiainen on ilmaissut kielteisen kantansa tietullia kohtaan.

Moni on sinnitellyt koronan takia pääosin kotona vuoden. Kun toivottavasti viimein pääsemme liikkumaan vapaammin, olisi väärin pistää se verolle tietullin muodossa.

Heikki Vestman

Uusmaalainen

kansanedustaja (kok)