Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Ikääntyvät tarvitsevat vaivatonta asumista ja lähipalveluita

Monet ikääntyneet asuvat nykyisiin tarpeisiinsa sopimattomissa asumismuodossa kuten suuressa ylläpitoa vaativissa omakotitaloissa ja hissittömässä kerrostalossa. Ikääntyneet asuvat myös muuhun väestöön verrattuna vanhemmissa rakennuksissa, joissa on usein korjaustarpeita.

Ikääntyneiden tarpeisiin kuntien pitää osasta varautua.

Ikääntyneille tärkeitä asumisen valintakriteereitä ovat palveluiden ja harrastusmahdollisuuksien hyvä saavutettavuus sekä asumisen vaivattomuus sekä asunnon, asuintalon ja asuinalueen esteettömyys. Myös asuminen lähellä sukulaisia sekä ympäristön tuttuus ovat ikääntyneille tärkeämpiä tekijöitä kuin muulle väestölle.

Peruspalveluiden saatavuus kuten kauppa, posti pankki tai terveysasema ovat tärkeitä ikäihmisille. Myös asuinalueen sosiaaliset ja kohtaamispaikat ovat osoittauneet tärkeiksi.

Useimpien ikääntyneiden toiveena on vaivaton kerrostalo- tai rivitaloasuminen keskustamaisella asuinalueella tai muuten palveluiden ja hyvien joukkoliikenneyhteyksien äärellä.

Ikääntyneet tarvitsevat tukea myös asumisratkaisun löytämiseen ja muuttamiseen. Muuttaminen on sekä fyysisesti että henkisesti on iso koettelemus.

Myös taloudelliset resursit asumistarpeiden toteuttamiseen vaihtelevat, sillä kaikilla ei ole taloudellisia mahdollisuuksia muuttaa keskustaan tai seniori- tai palvelutaloon. Parasta olisi, jos ikääntymistä osattaisiin ennakoida ja muuttaa ajoissa. Väestön ikääntyessä lisääntyvät muistisairaudet hankaloittavat muuttamista ja uuden asuinympäristön omaksumista.

Asumisneuvontaa ja konkreettista muuttoapua tulisi olla ikääntyneille paremmin tarjolla. Tietoa tarvitaan erilaisista asumisen vaihtoehdosta ja mahdollisuuksista sekä korjausavustuksista.

Tavallisen asumisen ja hoitokotien välimuotoja tarvitaan enemmän. Myös asumismuotoja, joissa on tarjolla sekä yhteisöllisyyttä että palveluja.

Asuinalueiden suunnittelussa tulisi huomioida ihmisten pidentynyt elinikä, jonka seurauksena ydinperheiden osuus elämänkaaresta lyhenee ja yhä pidempi osuus elämästä eletään ikääntyneenä pienissä asuntokunnissa. Kunnissa tarvitaan kaikilla toimialoilla nykyistä enemmän päättäjiä vanhus- ja ikäihmisten asiantuntijoiksi, niin kuntatalouden suunnittelussa ja asuntorakentamisessa kuin sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Vihdissä asuu n. 5 700 yli 65-vuotiasta ja he kaikki tarvitsevat ikääntymisen asiantuntijoita sekä puolesta puhujia kunnallisessa päätöksenteossa.

Tiina Haapala

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas (sit)