Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Koulun toimintakulttuuri avautuvissa oppimistiloissa

Vihtiin on nousemassa uusi trendikäs koulu, johon on tulossa siirrettäviä seiniä ja avautuvia, avaria tiloja.

Löysin tutkimuksen, jossa tutkittu aihe on Vihdissä nyt ajankohtainen.

KM ja erityisopettaja Raija Kattilakoskin väitöskirja tarkastettiin 2018 Jyväskylän yliopistossa. Tutkimus selvitti, miten uusissa tiloissa toimitaan ja miten ne otetaan käyttöön.

Uusien koulujen hankesuunnittelussa, tiedotustilaisuuksissa ja henkilöstöpalavereissa tilojen käytölle tuotetaan tiettyjä ihanteita, jotka aiheuttavat henkilöstölle paineita muuttaa toimintaansa.

Tässä tutkimuksessa tilojen käytölle asetetut tavoitteet ja ihanteet olivat joko ulkopuolelta tulleita, yhdessä päätettyjä tai johdon henkilökohtaisia tavoitteita. Tavoitteet ja ihanteet jäivät kuitenkin henkilöstölle etäisiksi ja siirtyivät vain osittain käyttöön. Tutkimuksen valossa uutta toimintakulttuuria luodaan ihanteiden ja käytännön toiminnan välisten jännitteiden sekä erilaisten kokeilujen ja niistä saatavien ratkaisujen kautta.

Tilojen käyttöön liittyvät jännitteet kiteytyivät seuraaviin kysymyksiin: 1) avautuvuus vai rauhallisuus, 2) avoimuus vai yksityisyys, 3) oppilaiden kontrollointi vai valinnanmahdollisuuksien tarjoaminen, 4) tilojen muunneltavuus vai pysyvyys, 5) kaikkien tilojen käyttö oppimistiloina vai oman tilan arvostaminen.

Jännitteisiin reagoitiin kahdella tavalla: 1) eteen tulevia ongelmia pyrittiin ratkaisemaan yhdessä kokeilemalla ja jos nämä ratkaisut näyttivät toimivan, ne vahvistivat uuden kulttuurin luomista, 2) muutosta välteltiin siten, että mahdollisiin ympäristöstä tuleviin vaatimuksiin ei kiinnitetty huomiota.

Opettajien omat tavat ja mieltymykset ilmenivät sekä erilaisina tapoina käyttää samoja tiloja ja välineitä että eri värien ja käyttömukavuuden arvostamisessa.

Toimintakulttuurin muotoutumiseen uusissa oppimistiloissa näytti vaikuttavan myös yksilön tarve kuulua ryhmään. Ryhmän yhteishengen kannalta olennaista oli henkilöstön huoli siitä, että toisille tulee häiriötä. Tämä vaikutti tilojen käyttöön. Yhteisiä tiloja käytettiin vähän ja jos niitä käytettiin, oppilaita opetettiin työskentelemään mahdollisimman hiljaa ja häiritsemättä muita.

Tämän tutkimuksen perusteella avautuviin tiloihin siirtyminen vaatii henkilöstöltä joustavuutta ja virheidensietokykyä. Tilojen suunnittelussa tulisi huomioida ennen kaikkea henkilökunnan arjen toiminta, opettamisen käytänteet, vetäytymistilojen määrä, opetussuunnitelma sekä oppilaiden ja henkilökunnan tarpeet ja toiveet.

Maarika Jalava

Kuntavaaliehdokas Vihdin Vihreät