Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta Marja Keski-Luopa Camel-aski ja läjä tumppeja näköalapaikalla

Kiersin sauvojen kanssa Nummelanharjulla normaalireitin. Pysähdyin näköalapaikalla, jossa on Hiidenvedelle aukeavan maiseman historiasta kertova taulu. Ja kaksi penkkiä.

Joku muukin oli istahtanut penkillä ja jättänyt muiston vierailustaan: tyhjä tupakka-aski lojui maassa ja sen ympärillä iso määrä tumppeja. Hermosauhut olivat sumentaneet tupakoitsijan ajattelukykyä niin pahasti, että omat roskat olivat jääneet korjaamatta pois.

Nappasin askin käteen – se oli sentään kuiva, ja minulla hanskat. Harmittelin, etten taaskaan muistanut ottaa taskuun varuiksi muovipussia. Niinpä kuljetin roskan sauvakädessäni epämukavasti sinne minne se kuuluu, lähimpään roskikseen. Se on Tarmonmajalla asti.

Tumppeihin en iljennyt koskea, yök! Hiukan googlaamalla selviää, että tupakantumpit ovat maailman yleisin roska, joka ei häviä luonnosta koskaan. Tumppi sisältää muovia, joka ei maadu vaan hajoaa ajan myötä mikromuovihiukkasiksi. Yksin Suomessa ympäristöön päätyy noin neljä miljardia tumppia vuosittain. Miksi?

Roskaaminen ärsyttää. Siltä ei pidä ummistaa silmiään. Siksi moni vihtiläinenkin tarttuu toimeen ja kerää ainakin roskan päivässä – toiset säännöllisesti viikoittain jopa jätesäkillisiä. Jos näkee jonkun roskaavan, voi mielestäni huomauttaa asiallisesti.

Takavuosina Hiidenpirtillä aikuinen, pihalla seisonut mies söi jätskiä ja pudotti paperin maahan. Ihan tarkoituksella. Tyyppi vähän hölmistyi, kun tapauksen nähnyt nosti paperin ja sanoi miehelle: "Voin viedä tämän roskikseen, kun et itse jaksanut".

Maailman yleisin roska ei häviä luonnosta koskaan.

Roskiksia pitäisi toden totta olla enemmän. Niitä kaivataan kirkonkylän ranta-alueelle ja Nummelassa lentokentän ympäristöön, esimerkiksi Airhotelin parkkipaikalle – joka muuten ei ole kunnan vaan yksityinen.

Kunnalla on noin 150 roskista Vihdissä: suurin osa Nummelassa, mutta myös kirkonkylässä, Ojakkalassa ja Otalammella. Tyhjentämiskierros vie puolitoista–kaksi päivää yhden työntekijän työajasta.

Voisiko Vihtiin organisoida myös roskiksia, joiden tyhjennyksestä yhdistykset tai asukasporukat huolehtisivat?