Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Eurooppa on enemmän kuin maanosa

Ajatukseni ovat odottavaiset, kun pääsen monen tunnin istumisen jälkeen vihdoin määränpäähän. Ulko-oven portaita alas kävellessäni tunnen kevyen tuulen. Kävelen muiden matkustajien joukossa, ja vilkaisen taakseni. Näen koneen siipien kimaltavan aurinkoa vasten. Tunnen itseni onnelliseksi ja uteliaaksi, olenhan ensimmäistä kertaa käymässä tässä kohteessa. Vastaan äidin lähettämään viestiin, samalla kävellen ostamaan jotakin syötävää. Käyn paikallisella kioskilla, ja hermoillen hiljaa mielessäni kielitaitoani. Tuntuu, kuin olisin astumassa uuteen seikkailuun.

Tältä mahdollisesti seuraavan korona-ajan jälkeisen matkan tunnelmat kutakuinkin kuulostaisivat. Kuitenkin monia asioita pidetään Euroopassa itsestäänselvyytenä. Voin huoletta lähettää viestin läheiselleni ja surfailla netissä ilman roaming-maksuja, eikä minun tarvitse vaihtaa rahojani paikalliseen valuuttaan. Eläminen ja matkustaminen on kaiken kaikkiaan turvallista, enkä tarvitse matkalleni mukaani viisumia. Kaiken tämän mahdollistaa Euroopan unioni.

Eurooppalaisuuteen liitetään vahvasti Euroopan unioni, eikä suotta, sillä EU on vahva osa koko Eurooppaa. Joku kokee Euroopan demokratian kehtona ja joku toinen turvallisuuden tuottajana. Joku näkee EU:n hyvänä markkina-alueena ja joku taas Euro-alueena. Euroopan unioni on tätä kaikkea. Minulle Eurooppa ja eurooppalaisuus on ennen kaikkea yhteisö. Yhteisö, jossa jaetaan ja inspiroidutaan toisistamme sekä pidetään yhtä vaikeinakin aikoina. Lisäksi Eurooppa on oikea kulttuurien runsauden sarvi, jonka olen huomannut Euroopassa matkustellessani.

Minulla eurooppalainen identiteettini puhkeaa kukkaan aina toukokuussa. Ei vain matkustelun tai Eurooppa-päivän takia, vaan myös siksi, koska silloin järjestetään Euroopan suurin musiikkikilpailu – Euroviisut. Euroviisuissa upeinta on ehdottomasti se, kun koko Eurooppa kokoontuu yhteen musiikin äärelle. Upeat lavashow’t, karismaattiset esiintyjät ja intoa täynnä olevat katsojat ympäri Eurooppaa muodostavat Euroviisu-konseptin. Kaikki Euroopan maat kokoontuvat yhteen, ja mahdolliset erimielisyydet ja sotakirveet haudataan. Juhlahumu on viisuissa käsin kosketeltavaa.

Vuonna 2020 Euroviisuja ei järjestetty koronapandemian takia, mikä on ensimmäinen kerta koko Euroviisujen historiassa. Kilpailu olisi ollut järjestettävissä, mutta ilman yleisöä. Kilpailun järjestäjät eivät silti nähneet järkevänä järjestää Euroviisuja vuonna 2020, sillä koko konseptin ideanahan on tuoda eurooppalaiset yhteen, mikä ei ollut tällöin mahdollista järjestää. Euroviisut järjestetään tänä vuonna, mutta ei täysin normaalisti. Koronatestaukset ovat ankarat ja osa kilpailijoista esiintyy etänä kotimaasta käsin Live On Tape -videolla. Live-yleisöä saadaan paikalla, mutta yleisö on paikallista hollantilaista väestöä, joka on tarkasti testattu. Koko muu Eurooppa kokoontuu yhteen etänä sosiaalisessa mediassa ja keskustelupalstoilla suuremmin kuin koskaan ennen.

Toki eurooppalaisuus merkitsee eri ihmisille eri asioita, mutta itse olen kokenut eurooppalaisuuden vahvimmin matkustellessa ja toukokuussa Euroviisuja seuratessa. Näen eurooppalaisuuden ja EU-kansalaisuuden ehdottomasti rikkautena. Euroopan unioni mahdollistaa lukuisia asioita rauhan ylläpitämisestä Schengen-alueisiin. Näitä mahdollisuuksia pidetään itsestäänselvyyksinä, eikä arvostus aina näy eurooppalaisissa. Mielestäni olisi enemmän kuin hienoa, jos ainakin kerran vuodessa Eurooppa-päivän aikaan iloitsisimme EU:n saavutuksista ja yhtenäisestä Euroopasta.

Netta Tuomisto