Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Urheilulla on valtava arvo

Pitkään on tiedetty, että liikuntaan ja urheiluun panostettu euro tulee monenlaisina hyötyinä moninkertaisesti takasin.

Nyt tiedetään, että sen tuotto on jopa monisatakertainen terveydellisinä, sosiaalisina ja taloudellisina hyötyinä.

Erityisen UEFA SROI-mallinnuksen mukaan esimerkiksi Nummelan Palloseuran jalkapallotoiminnan arvo on yhteiskunnalle 8,5 miljoonaa euroa.

Kun pottiin kasataan mukaan muiden liikunta- ja urheiluseurojen yhteiskunnalle tuottama monenlainen hyöty niin summa on huikea.

Järjestötyön arvon laskemiselle on nyt siis olemassa kansanvälisen liiton rakentama kaava, jonka avulla voi saada ainakin summittaisia arvioita myös muiden liikunta- ja urheilulajien taloudellisista ja muista hyödyistä yksilöille ja yhteiskunnalle.

Mallinnuksen mukaan suomalaisen jalkapallon harrastamisen arvo terveys-, sosiaali- ja taloushyötyinä on yhteiskunnalle vuosittain peräti 770 miljoonaa euroa.

UEFA SROI:n mukaan jalkapallo tuo vuosittain suomalaiseen terveydenhuoltoon 358 miljoonan euron säästöt muun muassa alentamalla riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, kakkostyypin diabetekseen, syöpään ja mielenterveysongelmiin.

Lajin sosiaaliset hyödyt ovat yli 210 miljoonaa huomioiden vapaaehtoistyön arvo, koulutustulokset, syrjäytymisen ennaltaehkäisy ja rikollisuuden lasku.

Lisäksi jalkapallon suorat vaikutukset Suomen taloudelle ovat yli 200 miljoonaa euroa harrastemaksuina, olosuhteisiin liittyvinä rakentamisen tuottoina ja työpaikkoina.

Kaiken lisäksi jalkapallolla on joukkueurheilulajina tutkitusti vaikutuksia myös opiskelutuloksiin sekä itsetunnon ja itseluottamuksen kohoamiseen.

Jalkapallon laaja mallinnus toimii siis erinomaisena avauksena laajemmallekin yhteiskunnalliselle keskustelulle liikunnan ja urheilun tuottamista hyödyistä.

Vapaaehtoinen seuratyö on siis valtavan merkityksellistä. Aktiivisten ihmisten Vihti ei ole mainoslause ilman kaikupohjaa.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja