Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Ryhtiä ikäihmisten palveluihin

Suomessa on n. 1,3 miljoonaa vanhuuseläkkeellä olevaa yli 65-vuotiasta ihmistä. Suomessa ihmisten katsotaan putoavan pois aktiivisesta yhteiskunnasta, kun hän jää eläkkeelle.

Todellisuus on toinen. Ikäihmisten elämä on tässä ja nyt. Ehkä kaikki eivät jaksa tai tahdo ajatella tulevaisuudessa siintävää junarataa tai mitään suurempaa hanketta. Senioreille aika on tämä hetki ja miten kaikki järjestyy. On tärkeää ymmärtää, että tämän päivän ikäihmiset ovat työllään rakentaneet sotien jälkeisen hyvinvoinnin.

Eliniän odotusten mukaan heitä on yhä enenevässä määrin, 100-vuotias on todellisuutta. Ikäihmisten määrä lisääntyy. Onko siirretty taka-alalle ajatus, että miten heille kaikille taataan samat palvelut kuin muille. Terveyskeskusosastoilla makuutetaan niitä, jotka eivät sinne kuulu. Ikäihmiset eivät valita, omaishoitajat hieman. Korona-pandemia on tehnyt tuhojaan palvelutaloissa. Näissä paikoissahan pitäisi olla kaikkein korkein varautuminen tautien varalta. Ikäihmiset eivät yleensä vaadi mitään, tyytyvät vaan. Tällä hetkellä suurin huoleni on mielenterveyden puolella. Näin pitkä eristys voi olla kohtalokas ikäihmiselle. Onhan vankilassakin eristysselli pahin paikka.

Suunnitelmissa pitäisi olla useita erilaisia palvelumuotoja ja niillä on kiire. Ikäihmiset tarvitsevat huomiomme nyt, eikä 15 vuoden päästä. Ikäihmisiä arvioidaan tilastokeskuksen mukaan olevan vuonna 2030 Vihdissä, yli 75-vuotiaita 4002 ja 65–74-vuotiaita 3558, siis yhteensä 7591 henkilöä, kun kunnan väkiluku olisi 29483 henkilöä.

Kymmenen vuoden kuluttua siitä, siis vuonna 2040 ikäihmisten luku olisi jo noin 8828 henkilöä. Onko tähän varauduttu.

Valtion taholla, opetusministeriössä on parhaillaan suunnitteilla vanhusasiamiehen tehtävä ja ympäristöministeriössä on valmisteilla ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma. Milloin sitten tulevatkaan. Onhan soteakin suunniteltu pitkään, mutta se, joka kipeästi tarvitsee jotain apua, hänellä ei ole aikaa odotella lausuntoja, vaan oikeita tekoja ja siinä ovat etuasemassa kunnat.

Ikäihmisten elämä on tässä ja nyt.

Tarvitaan ikäihmisten edustajia, ikäihmisiä kunnanvaltuustoon hoitamaan heidän asioitaan.

Anna-Leena Brännare, Vihdin Vanhusneuvoston, Vihdin Vanhusten Tuen, Vihdin Kokoomuksen puheenjohtaja ja Vihdin Vanhainkotisäätiön (Hopearinne) hallituksen jäsen. Kuntavaaliehdokas