Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vaalikynä | Hyvä vesihuolto on kaikkien elinehto

Tänään päivän puheenaihe on vesi. Vihtiläisessä lähihistoriassa on ollut kauas näkeviä ihmisiä jotka jo varhaisessa kunnan kasvuvaiheessa ymmärsivät lähteä perustamaan vesiyhtiöitä kunnan vesihuollon turvaamiseksi ja he loivat toiminnallaan pohjan nykyiselle varsin kehittyneelle vesihuollollemme.

Vihti on pieni kunta vesiasioissa mutta onneksemme kunnan sijainti takaa Lohjanharjun vesivarannot eikä meillä koskaan ole ollut puhtaasta vedestä varsinaista pulaa, paitsi silloin kun omilla toimillamme olemme sitä pilanneet.

Jätevesiratkaisumme on ollut yli kaksikymmentä vuotta keskustelun kohteena ja on edelleen kun lupakysymykset ovat taas tulleet ajankohtaisiksi.

Lupavalmistelussa on huolellisesti kartoitettu nykytilanne, vesihuoltoverkostoista, vedenottamoista, kapasiteetista ja jäteveden puhdistamoista. Jätevesiratkaisussa elämme tällä hetkellä veitsen terällä, kun puhdistamovesi virtaa ”väärään vesistöön” Siuntion Risubacka-puroon.

Oman lisänsä vesihuoltokeskusteluun tuo haja-asutusalueiden vesihuoltokysymykset jotka myös ovat edelleen ajankohtaisia.

Vihti on pieni yksikkö vesiasioissa mutta onneksi tällä hetkellä tilanne vesihuollossamme on kohtuullinen. Jatkuva epävarmuus puhtaanveden laadussa on kuitenkin vihtiläinen todellisuus. Vesihuollossa riskien hallinta on elinehto kaikille kuntalaisille.

Pääkaupunkiseudun suuret kunnat yhdistivät taannoin voimansa ja muodostivat suuren Helsingin seudun ympäristöpalvelut sisältäen myös vesihuoltoa hoitavan HSY-veden, jolla taataan n 1,3 miljoonan kansalaisen vesihuolto. Kuten olemme otsikoista havainneet, myös tämä yhtiö on edelleen haavoittuvainen, vaikka voimavaroja tietoa ja taitoa löytyy kaikkiin lähtöihin.

Vihtiläisittäin on nyt katsottava myös tulevaisuuteen ja pitemmälle kuin mitä nyt käsillä oleva lupakysymys näkymiä viitoittaa. Jos emme saa jatkolupaa puhdistettujen jätevesiemme laskemiseen Kirkkonummen Risubacka puroon, joudumme ennemmin tai myöhemmin ratkaisemaan jätevesikysymyksemme todennäköisesti siirtoviemäriratkaisulla Espoon Blomminmäkeen.

Yhteistyö naapurikuntien kanssa vesihuollossa on järkevää ja tarpeellista ja tuo pitkällä tähtäimellä varmuutta, turvallisuutta ja parempaa ympäristöä meille kaikille. Hyvä vesihuolto on meidän kaikkien elinehto.

Pentti Pulkkinen

Kuntavaaliehdokas SDP