Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vaalikynä | Turvataan ja kehitetään Vihdin ruotsinkielistä koulupolkua

Kuinka moni tuntee sanan kielisaareke ja mitä tämä käytännössä tarkoittaa ja pitää sisällään? Kielisaareke on suomenkielinen kunta, joka tarjoaa ruotsinkielistä varhaiskasvatusta sekä ruotsinkielinen koulupolun.

Kielisaarekkeilla asuvilla kaksikielisillä ja ruotsinkielisillä asukkailla on aivan toisenlaiset haasteet kuin heillä, jotka asuvat kaksikielisissä kunnissa. Me teemme kaikkemme sen eteen, että meidät nähdään ja kuullaan, sillä monesti meidän olemassaolomme unohdetaan niin päätöksenteossa kuin kunnan koneistossa.

Syntyvyys on laskenut voimakkaasti Suomessa ja kunnassa kuten Vihti, tämä tarkoittaa pienempiä lapsimääriä mm. varhaiskasvatuksessa ja toimintoja joudutaan koko ajan sopeuttamaan. Nyt jos koskaan meidän tulee nähdä myös ruotsinkielinen koulupolku sekä Vihdin pitovoimaa että vetovoimaa lisäävänä tekijänä. Meidän tulee mahdollistaa suomenkielisten perheiden mahdollisuus myös valita ruotsinkielinen koulupolku mahdollistamalla kielikylpytoiminta.

Kaksikielisyys on iso voimavara ja nyt jos koskaan kun kehyskunnat taistelevat uusista asukkaista on tärkeätä, että Vihti hyödyntää ja markkinoi myös ruotsinkielistä koulupolkua.

Olen asunut Vihdissä sitten vuoden 2015 ja edelleen törmään jatkuvasti pitkään täällä asuneisiin vihtiläisiin, jotka eivät ole tietoisia, että kunnassa on ruotsinkielinen varhaiskasvatus sekä koulu. Jos kuntalaiset eivät tiedä tarjottavista palveluista, niin miten voimme odottaa, että esim. Espoosta muuttava perhe sen tietää? Valitettavasti moni kaksikielinen pyrähtää Vihdin ohitse kun ei tätä tietoa ole hyödynnetty markkinoinnissa, tai edes kunnan sivuilla tätä ei ole näkyvästi esillä.

Daghemmet Aleksandra ja Nummela Skola ovat hienoja esimerkkejä pienistä yksiköistä, jossa näkyy ja tuntuu yhteisöllisyys. Lähes kaikki vanhemmat ja lapset tuntevat toisensa. Moni Vihdissä ruotsinkielisen koulupolun käynyt on puhunut tästä lämpimästi. Eikö nyt Vihdin olisi kehyskuntien tapaan aika nostaa myös ruotsinkielinen koulupolku yhdeksi kunnan vetovoimatekijäksi!

Heidi Seppälä Kuntavaaliehdokas, kommunalvalskandidat (SFP / RKP)