Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Ilmastonmuutos ei ole ainoa uhkatekijä tulevaisuudessa

Ydinvoimaloiden lisääminen saattaa olla toinen sellainen. Ydinvoimalajätteille pitäisi keksiä uusiokäyttö. Niin kauan kuin jätteitä suunnitellaan haudattavan kallioluoliin, ne ovat aikapommi.

Uraanin puoliintumisaika on todella pitkä. Puhutaan jopa 3000 vuodesta.

Mikä takaa, että jätteet eivät sieltä valu pohjavesiin? Saatikka, että sattuu jotain maanvajoamia, kuten Norjassa tai maanjäristyksiä tai jopa terroritekoja. Suomessakin on alueita, jotka ovat vanhaa merenpohjaa.

Tsernobylin onnettomuus aiheutti lääkärien mukaan lisää nuorten kilpirauhassyöpiä. Cesiumin puoliintumisaika on 30 vuotta. Sen vaikutus meni puoleen vasta 5 vuotta sitten. Sitä on siis vieläkin kaikkialla luonnossa. Jodi on onneksi hävinnyt, koska sen puoleentumisaika on 8 päivää ja Strontiumia, jonka puoliintumisaika on 1500 vuotta, on ilmeisesti päässyt vain vähäisessä määrin ilmaan.

Eipä siitä ole pitkä aika, kun Nurmijärveltä löytyi sieniä, missä oli suuri säteilyarvo.

No säteilyfysiikanlaitos vaan vähättelee asiaa. Eihän se voi muutakaan tehdä.

Nytkin, kun uutisoitiin, että Tsernobyl vuotaa, totesi sätelyfysiikanlaitos, että ei siitä ole mitään vaaraa. Ja samaan hengenvetoon toimittajalle, että siellä on sellaisia paikkoja, joihin ei voi ollenkaan mennä. Joten kukaan ei varmasti tiedä, mitä siellä tapahtuu.

Silloin kun Tsernobylin onnettomuus tapahtui, ilmoitettiin, että matalan järven kalaa ei saa syödä, kun kerran viikossa. 3 kissaani soi Hiidenveden kalaa, joka päivä ja jokainen kissa kuoli syöpään. 1 suolistosyöpään, 1 munuaissyöpään ja 1 pernasyöpään. Noin 10 vuotiaina. Sensijaan naapurin kissa, joka eli 20 vuotiaaksi söi kaupan kissanruokaa.

Ihmettelen että Vihreätkin nuoret olivat jo ydinvoimaloiden kannalla. Niin että nyt kun olemme olleet eristyksissä koronan vuoksi, niin toivottavasti emme joudu sisätiloihin säteilyn vuoksi.

Sirkka Pihlström kuntavaaliehdokas, ps. sitoutumaton