Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vaalikynä | Rakennusvalvontavirasto tulisi muuttaa rakennuspalvelukeskukseksi

Rakennusvalvonnan (rava) tulisi muuttaa toimintaperiaatteitaan rakentajaystävällisemmäksi.

Rakennusvalvonta on monelle Vihtiin muuttamista harkitsevalle ensimmäinen kontakti viranomaisen suuntaan ja se kontakti tulee käyttää mahdollisimman hyvin hyödyksi. Rava on myös todella monelle jo kunnassa asuvalle tärkeä paikka, kun harkitaan jotain rakentamiseen liittyvää toimenpidettä. Se on myös monelle yritykselle tärkeä viranomainen, kun mietitään esim yrityksen tuotanto- tai varastotilojen rakentamista tai laajentamista.

Rakennusvalvonnan tärkeimpiä tehtäviä on rakennuslupien myöntäminen sekä niihin liittyvä opastaminen ja neuvonta. Sen on laitettava kaikki voimavarat juuri näihin toimenpiteisiin. Sillä ei ole enää resursseja hukattavaksi työmaiden tarkastuksille ja valvonnoille. Ravan tulee siirtää enemmän vastuuta työmaille. Rakennusten tarkastaminen ja valvonta on siirrettävä kokonaan vastaaville työnjohtajille ja suunnittelijoille.

Neuvoa kyselevälle kuntalaiselle ei riitä, että puhelin aika on 1,5 tuntia päivässä, jolloin muutama muukin kuntalainen soittaa sinne samaan aikaan. Puhelin päivystys pitäisi olla vähintään 4 tuntia päivässä, jotta kaikki neuvoa tarvitsevat pääsevät läpi. Sähköpostilla tuleviin tiedusteluihin ja lupapisteen kysymyksiin tulisi pystyä vastaamaan 48 tunnin sisällä. Se on erittäin kohtuullinen aika kyseiseen toimintoon.

Lupakäsittely kestää tällä hetkellä aivan liian kauan. Nykyisin kun kaikki tehdään sähköisesti lupapisteeseen ja käsitellään myös sähköisesti niin käsittelyaika ei saisi kestää kahta viikkoa kauempaa. Kaikki tästä ylimenevä aika on hukkaan heitettyä rakennusaikaa.

Kaikki rakennustarkastajat ja lupasihteerit tekevät hyvää työtä ja varmastikin jo nyt kaikkensa näiden asioiden eteen. Rava tarvitsee lisäresursseja, jotta se voi palvella kuntalaisia niin kuin sen toimenkuvaan kuuluu.

Rakennuspalvelukeskus, jolla on palvelulupaus ja käsittelytakuu on nykyaikaa. Sen pitää olla mukana muuttuvassa maailmassa, jossa ihmiset tarvitsevat tietoa kohtuullisessa ajassa.

Petri Lehtiranta Kuntavaaliehdokas (kok)