Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vieraskynä Heidi Tammelin Sivistys on kuollut, eläköön sivistys!

Sanan sivistys etymologiset (salainen intohimoni) juuret liittyvät pellavakuitujen valmistamiseen. Kuivatuista pellavan varsista loukutetaan irti kuidut, jotka sitten sivistetään eli harjataan. Näin kuiduista saadaan puhtaita ja sileitä. Pitkistä, kauniista ja sileistä kuiduista saadaan parasta pellavaa.

Millaista sivistys on nykyisin? Sivistys on kriisissä, ellei katoamassa kokonaan. Sivistystä pidetään vanhanaikaisena jäykkänä terminä, jolla on yhteys niin kansallismielisyyteen kuin kulttuurielitismiin. Sivistys kuitenkin elää ajassa, sillä on vaan akuutti imago-ongelma.

Sivistyksen tarina ja määritelmä eivät ole pysyviä ja staattisia vaan dynaamisia ja muuttuvia. Sivistys on eri aikakausina ja eri näkökulmista katsottuna erilainen, elävä käsite. Sivistyksen merkitys on päivitettävä vastaamaan nykyajan haasteisiin. Nyt 2020-luvulla on aika sivistyksen arvon palautukselle ja sivistysihanteelle, joka perustuu globaalin hyvinvoinnin, kaikkien eliölajien ja tulevien sukupolvien huomioimiselle. Päämääränä on siis ihminen, joka huolehtii paitsi itsestä ja omasta kulttuuristaan, myös toisista ja planeettamme kokonaisuudesta.

Nykyaikaisen sivistystyön ydin ei lopulta ole ihmisten sivistäminen, vaan todellisena tavoitteena on se, että uudelleenajatellulla sivistyksellä vahvistetaan valmiutta vastata tulevaisuuden suuriin haasteisiin. Ilmastonmuutos tai yhteiskunnallinen eriarvoisuus edellyttävät monipuolista tiedollisen, eettisen ja poliittisen ajattelun yhdistämistä.

Sivistys on oikeastaan kaikkien näiden summa. Se on elämän mittaan kerättyä tietoa ja taitoa, joka on jalostunut avarakatseiseksi ymmärrykseksi. Se on kykyä sijoittaa uusi tieto ja kokemukset historialliseen jatkumoon.

Sivistyksen kova ydin, ihmiseksi tulemisen idea, on suomen kielessä tavoitettu erinomaisella ilmauksella sydämen sivistys. Se on hiljainen, arvokas, elämää ylläpitävä, nöyrä mutta myös ylpeä asenne. Sydämen hiljaisen sivistyksen synty ja ylläpito on kaiken muun sivistyksen tehtävä.

Ehkä sivistys vielä palaa. Voisi tehdä hyvää…

Kirjoittaja on Vihdin museon johtaja.