Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Sähkön siirtohintoja suitsitaan – vihdoin!

Keskustelu sähkön siirtohinnoista on jatkunut pitkään eikä syyttä. Sähkönjakelun hinnat kotitalouksille ovat nousseet 2010-luvulla selkeästi sekä nimellisesti että reaalisesti. Suomalaisen kuluttajan maksettava siirtohinta on noussut keskimäärin 50 prosenttia.

Viime vuoden tammikuussa Marinin hallitus julkaisi lakiesitysluonnoksen sähkön siirtohintojen hillitsemiseksi. Esitys oli torso: Siinä ei puututtu lainkaan valvontamalliin, joka määrittää siirtohintojen tason ja verkkoyhtiöiden saaman tuoton. Monopolirahastaminen olisi saanut jatkua.

Vastauksena puutteelliseen esitykseen laadin viime vuoden keväänä kokoomuksen lakialoitteen sähkön siirtohintojen laittamiseksi kuriin. Esitimme muutoksia, joilla sähköverkkoyhtiöiden monopolituotot leikkaantuisivat. Vastaavaa esitettiin myöhemmin jätetyssä kansalaisaloitteessa.

Lakialoitteen jälkeen hallitus muutti omaa esitystään siten, että valvontamalliin puututaan. Muutos oli merkittävä. Eduskunta hyväksyi muutokset viime viikolla. Sähkön jakelumaksut ovat laskemassa vuositasolla noin 350 miljoonalla eurolla. Järki voitti.

Parannuksista huolimatta hallitus ei korjaa siirtohintoja riittävän järeästi. Valvontamalliin ei puututa suoraan pykälätasolla. Talousvaliokunnan saamien lausuntojen perusteella olisi tullut säätää lakiin kohtuullisen hinnoittelun yleisistä periaatteista, kuten aloitteessani esitimme.

Vakavin virhe on, että sähköverkkoyhtiöille annetaan uudessa laissa ylimääräinen lähes miljardin euron hinnankorotusmahdollisuus. Näin tapahtuu, koska niin kutsuttua alijäämän tasoitusjaksoa pidennetään, ja verkkoyhtiöt pääsevät perimään laskennallisesti keräämätöntä tuottopottia kuluttajilta.

Parannuksista huolimatta hallitus ei korjaa siirtohintoja riittävän järeästi.

Valitettavasti tämä ”tuottokompensaatio” heikentää valvontamallin muutoksista johtuvia hyötyjä kuluttajille. Kokoomus ei hyväksynyt hallituksen verkkoyhtiöille tarjoamaa kompensaatiota.

Puutteista huolimatta muutokset ovat askel parempaan, koska ne alentavat siirtohintoja tulevaisuudessa. Ne myös osoittavat, että oppositiokansanedustajakin voi vaikuttaa. Suomalaisten tuki tälle työlle on ollut korvaamaton ja luonut painetta hallitukselle korjata esitystään.

Työ sähkön siirtohintojen saamiseksi kuriin jatkuu periksi antamatta.