Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuumittua Tarja Omenainen Pienistä puroista kasvaa iso virta

Tukala helle on jatkunut viikkoja. Helle on kuivattanut maan ja kasvit. Kuivuus uhkaa marjasatoa, mansikka-aika jää lyhyeksi eikä pelloilla kuivuvan viljan kohtalo mairittele. Luonnossa liikkujan tulee huomioida metsäpalovaroitukset eikä avotulen teko ole sallittua alueilla, joilla varoitus on voimassa. Vaikka helle näyttää sääennusteen mukaan hetkeksi hellittävän, niin loppuviikosta helteet palaavat.

Ilmastonmuutos etenee nopeasti ja kuitenkin yksittäisen ihmisen näkökulmasta niin hitaasti, että emme oikein muista millaista oli, kun kesät olivat sopivan lämpimiä. Ihmisen muisti on lyhyt ja me sopeudumme. Australian kaltaiset helteet ovat Suomessa uusi asia, mutta niihin lienee sopeutuminen. Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet ympäri maailman. Tukalat helteet, pitkät sadejaksot, trooppiset myrskyt, tulvat ja yleistyneet metsäpalot ovat nykyään uutisvirran vakiotavaraa.

Luonnoneläimet kärsivät kuumuudesta ja kuivuudesta. Kotimme pihan suojaisessa pensaikossa on puhdasta vettä tarjolla laakeassa astiassa. Juomassa käyvät ainakin linnut ja siilit. Koiranomistajana olen tuskaillut helteiden kanssa. Koira saa lämpöhalvauksen herkästi. Koiralenkit on ajoitettu aikaisiin aamuihin ja myöhäisiin iltoihin. Viilennysliivi ja koiran juomapullo on hankittu.

Ilmalämpöpumpullisessa kodissa asuvat kiittävät tasaisesta lämmöstä. Hinta mukavuudesta maksetaan korkeamman sähkölaskun muodossa. Entistä tukalampiin helleaaltoihin ja muihin sään ääri-ilmiöihin on varauduttava myös rakentamisessa, sillä ilmastonmuutos kuormittaa rakennuksia monella tavalla.

Moni kokee voimattomuutta ilmastonmuutoksen edessä. Tehokkain keino vähentää ahdistusta, on ratkaista ongelma, johon ahdistus liittyy. Ilmastoahdistuksessa ongelman täsmähoitaminen ei onnistu, sillä yksilöinä emme pysty ratkaisemaan ongelmaa. Tekemällä jatkuvasti edes jotain sen eteen, että ongelma joskus ratkeaisi, voimme helpottaa oloamme ja olla osa ihmisjoukkoa, joka toimii samoin. On olemassa sanonta, että pienistä puroista kasvaa iso virta.

Kirjoittaja on Luoteis-Uusimaan ja Vihdin Uutisten toimittaja