Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Toimittajalta Saara Peltola: | Altaisiin pakeneminen ei ratkaise ongelmaa

Vihdin uimarannoilla havaittiin viime viikolla sinilevää eri määriä. Vihdin uimarantojen tilanne ei ole suinkaan poikkeuksellinen, vaan lisääntyneet sinilevän massaesiintymät ovat osa Suomen sisävesistöjen rehevöitymisongelmaa.

Joka vuosi, kun sinilevää alkaa näkyä uimarannoilla, huomaan keskustelun ajautuvan väärään suuntaan. Olen lukenut sosiaalisesta mediasta sinileväongelman ratkaisemiseksi ehdotuksia niin kaakelipohjaisesta maauimalasta kuin järven isolla selällä rantojen sijaan uimisestakin.

Ratkaisukeskeisyys on oiva tapa lähestyä asiaa, mutta kuten yleensä ilmastoasioissa, keskiöön ajautuu ihan väärä kohde: ihmisen nautinnon pelastaminen.

Rantapäivän pilaava sinilevä on suuremman ongelman, ihmisen toiminnan seuraus. Sitä näkökulmaa pitäisi korostaa niin julkisessa kuin yksityisessäkin keskustelussa.

Suomen Vesistösäätiön vesistöpaneeli arvioi kesäkuun lopun tiedotteessaan, että syyt sinilevien massaesiintymien taustalla ovat ilmastonmuutoksen välittömät ja välilliset vaikutukset. Pähkinänkuoressa se, miksi sinilevä on erityiseti viime vuosina alkanut häiritä rantaelämää: lisääntyneet sinilevän massaesiintymät johtuvat ihmisten toiminnasta, jonka seurauksena vesissä on liikaa ravinteita, kuten typpeä ja fosforia.

On aika laittaa voivotteluun ja uusien uimapaikkojen keksimiseen menevä energia oikeaan ongelman ratkaisemiseen: järvien rehevöitymisen pysäyttämiseen.

Ei huolta, en ehdota pienemmän hiilijalanjäljen synnyttävään elämäntapaan siirtymistä tai poliittista vaikuttamista. Ehdotan keskustelun kääntämistä ja tietouden lisäämistä, perehtymistä ongelman syvempiin syihin. Sen me kaikki voimme tehdä. Onneksi internet on pullollaan virallisten tahojen tiedotteita ja koonteja siitä, kuinka voimme toimia tässä hälyttävässä tilanteessa. Sivistää voi niin itseään, lapsiaan, vanhempiaan kuin Facebook-kavereitaankin.

Voimme muutaman kymmenen vuoden vielä paeta ongelmaa, uida altaissa ja etsiä puhdasvetisiä järviä.

Kestävä ratkaisu se ei kuitenkaan ole – joten muuttakaamme sinileväkeskustelun suuntaa!

Kirjoittaja on Luoteis-Uusimaan ja Vihdin Uutisten kesätoimittaja.