Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Nuoret nyt koronapiikkiä hakemaan

Suomi on saanut kiitosta siitä, että se on kokonaisuutena hoitanut koronapandemian paremmin kuin juuri mikään maa.

Kokonaisuudella tarkoitetaan tässä sitä, että terveydenhuollon kuormituksen lisäksi on arvioitu taloudellisten ja ihmisten liikkumisrajoitusten vaikutuksia yhteiskuntaan.

Tällä hetkellä suomalaisista ensimmäisen koronarokotusannoksen on saanut yli 64 prosenttia ja toisenkin jo lähes 30. Viruksen vakavimmin uhkaamat henkilöt on rokotettu.

Korona leviää nuorten aikuisten keskuudessa. He olivat eläneet yli vuoden ajan sosiaalisesti rajoitettua elämää ja ryhtyivät nyt nauttimaan kesästä. Se on täysin ymmärrettävää – monen mielenterveyden kannalta jopa tarpeellista.

Myös elämänhaluisten nuorten olisi kuitenkin syytä käydä ottamassa koronarokote. Olisi myös suotavaa, että 12–15-vuotiaiden rokotuksiin päästäisiin ennen koulujen alkua, mutta tämä näyttää vielä epävarmalta.

Uusien koronatartuntojen määrä voi hyvinkin pysyä korkealla jonkin aikaa, mutta lisärajoitusten mittariksi tulisi asettaa sairaalahoidon kuormitus.

Jos se ei ala kasvaa rajusti, pitäisi viranomaisten pitää pää kylmänä. Nyt ei ole enää pelottelun aika, virukseen pitää alkaa suhtautua kiertävänä tautina.

Arkielämää haittaa liiaksi ajatus, jossa ihminen on toiselle uhka – tappavan taudin potentiaalinen kantaja.