Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta Marja Keski-Luopa Pate ja parkkikiekko

Onko sinulla karvaita kokemuksia "parkkisakoista" – virallisesti sanoen yksityisoikeudellisista valvontamaksuista? Viime vuonna olin työkeikalla Nummelan Hiidenrannassa. Haastateltava asui isossa vuokrataloyhtiössä, jonka parkkipaikalla oli paljon tilaa. Parkkeerasin vieraspaikalle.

Autolle palatessa pyyhkijänsulan alta löytyi kaunis keltainen rusetti. Maksettavaa tuli 60 euroa, koska en ollut pihaan kääntyessäni huomannut ParkkiPaten kylttiä. En siis ollut laittanut parkkikiekkoa näkyviin, vaan "pysäköimällä hyväksynyt Paten ehdot". Oma tyhmyyshän se aina eniten harmittaa!

Maksettavaa on tullut monille tuttaviensa luona kyläileville Nummelassa – sen verran yleistä on, että taloyhtiö on tehnyt sopimuksen pysäköinninvalvontayrityksen kanssa.

Pari vuotta sitten tein juttua, jossa ilmeni että Nummelan R-kioskin edusta oli varsinainen "sakkorysä". Tuohtuneet haastateltavat epäilivät, että Pate oli väijynyt nurkan takana – niin nopeasti oli keltainen valvontamaksunauha ilmestynyt tuulilasiin.

No, parkkikiekon laittaminen on erittäin pieni vaiva, kunhan sen vaan muistaisi!

Vihdin kuntakin on päätynyt tekemään kolme pysäköinninvalvontasopimusta ParkkiPaten kanssa – syynä se, että Kuoppanummen päiväkodin, Pajuniityn perhekeskuksen ja Nummelan koulun henkilökunnalle ja asiakkaille ei ole riittänytkään pysäköintipaikkoja. Ne on vienyt joku muu.

Oma tyhmyyshän se aina eniten harmittaa!

Tulipa mieleen vaalikonejuttu, jonka tein Lutariin huhtikuussa. Vaalikone esitti väitteen, että ”Vihtiin pitää saada kunnallinen pysäköinninvalvonta”, mutta vastanneista kuntavaaliehdokkaista valtaosa eli 85,71 prosenttia oli eri mieltä. Samaa mieltä väitteen kanssa oli 5,19 prosenttia ja 9,09 prosenttia ei osannut sanoa. Vastanneita oli tuolloin 77.

Kunnallinen pysäköinninvalvonta tulisikin varmasti Vihdissä kalliiksi: kuluja syntyisi, mutta tuloja saataisiin niukasti. Kun kunta ulkoistaa ongelmalliset pysäköintialueensa Patelle, veronmaksajille ei tule kuluja. Pate valvoo ja perii valvontamaksut. Ja ne väärään paikkaan pysäköineet oppivat varmaan kerrasta, jos joutuvat maksamaan.