Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta | Keskustelu saa olla kärjekästä, muttei halventavaa

Vihdin uusi valtuusto kokoontui maanantai-iltana kauden ensimmäiseen kokoukseen. Kunnanhallitusta johtamaan valittiin Leevi Pursiainen (kok.) ja valtuustoa Eerikki Viljanen (kesk.).

Käynnistyvä valtuustokausi toi Vihtiin 15 uutta päättäjää. Uusilla valtuutetuilla on uusia ajatuksia omista sidosryhmistään, asuinalueiltaan ja elämänpiiristään. Annetaanko uusille mahdollisuus vai mukautuvatko he vanhaan menoon?

Luoteis-Uusimaa on kesän ajan selvitellyt Uusi valtuutettu -nimisessä juttusarjassa millaisia ovat Vihdin uudet päättäjät poliittisilta ajatuksiltaan ja ihmistyyppeinä. Juttusarjassa olemme muun muassa kysyneet, mikä on uusien valtuutettujen tärkein tavoite politiikassa ja mitä he seuraavat televisiosta. Olemmepa myös kysyneet, mikä on uusien valtuutettujen mielestä elämän tarkoitus. Tässä lehdessä vastausvuorossa on demareiden Heidi Nieminen.

Poliitikolta vaaditaan kokonaisuuksien näkemistä, arvostelun sietämistä ja halua perehtyä viranhaltijoilta virtaavaan aineistoon. Pahimmillaan kuntapäättäjä voi avata esityslistan vasta kokouspaikalla, jolloin hän ei ansaitse kuntalaisen luottamusta.

Vähintä, mitä poliitikoilta voi odottaa, on asiallinen käyttäytyminen.

Tätä korosti myös valtuuston puheenjohtaja Eerikki Viljanen maanantain valtuustossa. Viljanen vaati puheessaan valtuutetuilta kunnioittavaa käytöstä toisia luottamushenkilöitä ja myös viranhaltijoita kohtaan (Luoteis-Uusimaa 12.8.).

Vähintä, mitä poliitikoilta voi odottaa, on asiallinen käyttäytyminen.

”Etenkin näinä sähköisen median aikoina se on ainoa velvoite ja vaade, joka minulla on valtuustoa kohtaan valtuuston puheenjohtajana”, hän totesi.

Poliittinen keskustelu saa välillä olla kärjekästäkin, mutta ei ihmisiä tai heidän ajattelutapojaan halventavaa. Provosoivaa ja halventavaa keskustelua näkee valitettavan paljon sosiaalisessa mediassa.

Hyvää ja kohteliasta keskustelukulttuuria on korostettu myös naapurikunta Nurmijärvellä. Siellä kunnan viranhaltijajohto ja valtuustoryhmät julistivat keväällä yhteisen sitoumuksen keskustelurauhan rakentamiseksi. Vastaavanlaista voisi kokeilla myös Vihdissä ja muissa kunnissa.

Kirjoittaja on Luoteis-Uusimaan ja Vihdin Uutisten päätoimittaja .