Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta Marja Keski-Luopa Sote-uudistus ja suonikohjut

Nyt se sitten alkaa toteutua, nimittäin noin 15 vuotta vatkattu sote-uudistus. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen pitäisi palvella meitä 1.1. 2023 alkaen: järjestää tarvitsemamme terveydenhuolto- ja sosiaalipalvelut, lisäksi myös pelastustoimen palvelut.

Karviainen jää historiaan ja Vihdin kunta kokee historiallisen mullistuksen, kun sen päätäntävallasta ja budjetista poistuu valtava siivu.

Kunnan kontolle jää kuntalaisten hyvinvoinnista huolehtiminen ja ongelmien ennaltaehkäisy.

Puolueet etsivät jo ehdokkaita tammikuun 23. päivän aluevaaleihin – toivottavasti etsivät myös yhteistyötä, jotta 79-jäseniseen aluevaltuustoon saataisiin yksi vihtiläinen. Aluevaltuusto aloittaa toimintansa maaliskuussa 2023 ja päättää hyvinvointialueen organisaatiosta.

Vihdissä on pitkään puhuttu, että tarttis tehdä uusi terveysasema, jotta varmistetaan palvelujen pysyminen paikkakunnalla. No, ei ole raha riittänyt siihen investointiin. Meille on vakuutettu, että palvelut eivät karkaa.

Mikä muuttuu? Ei ainakaan rahapula. Uskon, että tehostamisen ja digitalisaation myötä saamme tottua yhä enemmän etäpalveluihin. Mikäs siinä, kyllä lääkäriä ja hoitajaa voi tavata etänäkin. Tosin kaikilla ei ole siihen välineistöä eikä osaamista – heistä on huolehdittava erityisen hyvin.

Mikä muuttuu? Etäkirurgiakin taitaa olla tulevaisuutta.

Leikkauksia ei vissiin vielä tehdä etänä, mutta tulevaisuutta sekin on. Kaksi viikkoa sitten olin Lohjan sairaalassa suonikohjuleikkauksessa, jo toisen kerran. Edellinen operaatio oli noin 25 vuotta sitten.

Päiväkirurgiaa olivat molemmat, mutta kyllä kehitystä tapahtuu neljännesvuosisadassa. Nyt käytettiin paikallispuudutusta, edelliskerralla muistaakseni jotain vähän järeämpää. Nyt piti olla omat, hintavat tukisukat mukana. Ne vedettiin leikkauspöydällä siististi sidoksien päälle. Ei tarvinnut enää kiertää koipia idealsiteellä muumioiksi. Sairauslomakin taisi olla nyt puolet lyhyempi.

Palvelu oli Lohjan sairaalassa ystävällistä, kuten ennenkin. Heräämössä ei tarjottu enää konjakkitilkkaa kuten 25 vuotta sitten, mutta kahvi maistui.