Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Pätevistä opettajista on suuri pula Vihdin kouluissa ja päiväkodeissa

Vihdin Uutisissa 14.8.2021 avattiin tilannetta, joka tänä syksynä koskee vihtiläisiä kouluja ja lapsia.

Erityisesti pätevistä erityisopettajista on pulaa, jolloin lapset eivät saa tarvitsemaansa tukea riittävästi.

Päiväkodeissa varhaiskasvatuksen opettajien puute on jatkunut  jo vuosia ja tilanne koskee koko Suomea. Uusia varhaiskasvatuksen opettajia valmistuu joka vuosi, mutta miten heidät saataisiin hakemaan Vihtiin töihin ja myös pysymään täällä?

Varhaiskasvatus ja perusopetus ovat kunnan lakisääteisiä tehtäviä. Opetusta toteuttamaan tarvitaan päteviä opettajia. 

Viime vuosina Vihdin kunta on säästänyt määräaikaisten opettajien palkkakustannuksista.  Opettajan palkkaus koko lukuvuoden työstä on jaettu myös koulun kesäloman ajalle, jolloin opettajat saavat osan lukuvuoden palkastaan kesän aikana. 

Vihti palkkaa määräaikaiset opettajat vain lukuvuoden työajaksi ja jättää siten osan palkasta maksamatta säästösyihin vedoten.

Tämän vuoksi useat pätevät opettajat ovat hakeutuneet töihin naapurikuntiin, joissa heille maksetaan asiaankuuluvasti palkka koko lukuvuoden työstä. Vihdin kunnassa näin ei ole tehty vuosiin.

Tänä vuonna opettajien hakuprosesseja on jouduttu avaamaan uudelleen vielä syksyllä, koska valitut opettajat ovat peruneet  tulonsa.

Hakuprosessit kuormittavat esihenkilöitä sekä niitä opettajia, jotka kouluissa huolehtivat opetuksen toteuttamisesta.

Päiväkodeissa on ryhmiä, jotka toimivat täysin ilman pätevää varhaiskasvatuksen opettajaa.

Tilanne on huolestuttava niin lasten kuin henkilöstönkin näkökulmasta.

Miten tällaiseen tilanteeseen on päädytty? Osa opettajien vaihtuvuudesta kunnassa johtuu henkilökohtaisen elämäntilanteen muutoksesta tai halusta kokeilla uutta.

Taustalla on selvästi nähtävissä myös muita syitä, kuten vaikkapa palvelusuhteen ehdot.

Kuntastrategiassa päiväkodit ja koulut ovat oleellinen osa Vihdin vetovoimaa.

Vihdin opettajat ry pitää tärkeänä sitä, että työnteon edellytykset ovat kunnossa ja henkilöstön jaksamisesta  ja työhyvinvoinnista huolehditaan.

Nyt on toimittava ja varmistettava, että Vihti pysyy edelleen vetovoimaisena kuntana, pärjää kilpailussa pätevästä henkilöstöstä, tuottaa laadukkaita palveluita ja turvaa nykyisille ja tuleville kuntalaisille laadukasta kasvatusta, opetusta ja koulutusta. 

Vihdin opettajat ry