Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta Tarja Omenainen Mennäkö vai ei mennä, siinä pulma

Ensimmäiset rajut flunssaoireet iskivät lauantai-iltana ja maanantaina oli pitkin hampain taivuttava sairaslomaan. Eri kanavien uutisista sai lukea, että syksyistä kausiflunssaa on liikkeellä ja sitä on vaikea erottaa koronan oireista.

Pähkäilin koronatestiin menon kanssa William Shakespearen Hamletin repliikkiä mukaillen: mennäkö vai ei mennä, siinä pulma. Olen kahteen kertaan koronarokotettu. Ensimmäisen rokotuksen sain toukokuun alussa ja toisen heinäkuun lopussa. Vastustuskykyä tautia vastaan pitäisi olla. Onko kahdesti rokotetun tarpeellista kuormittaa terveydenhuollon testauskapasiteettia flunssaoireissa samalla tavalla kuin pandemian alkuvaiheessa, jolloin kukaan ei vielä ollut saanut rokotuksia ja uuden tilanteen edessä pyrittiin rajaamaan viruksen leviämistä tehokkaasti. Koronakäytäntöjen tulisi muuttua, kun pandemian hoidossa edistytään. Pähkäilyä harrastin tietysti vain kotioloissa ja pidättäydyin ulkopuolisista pähkäilykavereista.

Esimerkiksi Oulussa kahdesti koronaa vastaan rokotetun flunssaoireisen ei ole syyskuun alusta alkaen tarvinnut enää hakeutua koronatestiin, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut yli viikko. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ohjeistus puolestaan on, että kahdesti rokotetulta otetaan koronavirusnäyte silloin, kun hän hakeutuu oireiden vuoksi hoitoon tai jos hän sairastuu osastohoidon aikana.

STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki antoi torstaina 9.9. pidetyssä tiedotustilaisuudessa tuplarokotettujen testauskäytäntöihin liittyvään kysymykseen melko ympäripyöreitä vastauksia. Kuten: "sairaana ei pidä mennä töihin ja että, jos on vakavampia oireita niin täytyy pyrkiä diagnoosiin." Lopuksi hän totesi, että jäädään odottamaan testausstrategian linjausta.

Tein päätökseni testissä käymisestä järkeilemällä. Rokotusten lisäksi olin sairastanut hyvin lieväoireisen koronan marraskuussa. Järkeilin olevani riittävällä vastustuskyvyllä marinoitu ja sairastavani kausiflunssaa. Jätin menemättä koronatestiin. Palasin etätöiden pariin sairaslomapäivien jälkeen parannuttuani.

Onko kahdesti rokotetun syytä kuormittaa testauskapasiteettia?