Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Lukijalta | Elinvoimalautakunnan päätöksen taustoja

Elinvoimalautakunnan kokous 14.9.21, jossa annettiin lausunto hallinto-oikeudelle, koskien louheiden välivarastointi- ja jatkojalostuskentän rakentaminen kiinteistöllä Hurri.

Kyseinen päätös ja lausunto on aiheuttanut paljon keskustelua kylillä ja somessa. Haluan avata puheenjohtajana päätöksen taustoja hieman enemmän, ettei mene puurot ja vellit sekaisin.

En ota kantaa edellisen lautakunnan päätöksestä, kun en tiedä sen taustoja sen enempää. En puolustele maanomistajaa enkä kritisoi viranhaltijan tekemää päätöstä vaan olen siitä eri mieltä. Kerron vain nyt tehdyn päätöksen taustoja.

Hakija on hakenut lupaa tehdä 2 hehtaarin sorakenttä omalle maalleen. Siis 100 metriä kertaa 200 metriä kokoinen alue, jossa hän murskaisi kalliolouhetta. Louhe tulee hänen omalta maaltaan, kun hän tekee sinne suunnitellun tien. Louheella hän parantaa jo olemassa olevaa tietä ja tekee uutta. Tämän lupahakemuksen viranomainen on evännyt koska 2 hehtaarin kentän tekeminen aiheuttaisi raskasta liikennettä Nummelan taajama-alueelle.

Viranomaisen kielteisen päätöksen perusteet eivät mielestäni ole riittävät. Kaikki rakentaminen aiheuttaa rakentamisvaiheessa raskasta liikennettä. Parhaillaan rakennettavan Nummelan koulun aiheuttama liikenne on merkittävästi suurempaa kuin kyseessä olevan kentän rakentaminen. Olemme siis erimielisiä viranomaisen kanssa asiasta, jonka takia lausuimme hallinto-oikeudelle päätöksen mukaisen tekstin.

Elinvoimalautakunta ehdottaa, että hallinto-oikeus kumoaa kaavoitus- ja teknisen lautakunnan päätöksen 15.6.2021, jolla se on pitänyt voimassa kielteisen suunnittelutarveratkaisun 2021-171/lupatunnus LP-927.2020-01070.

Asiaa on politisoitu ja populisoitu omien intressien hyväksi.

Edelleen lautakunta pyytää hallinto-oikeutta palauttamaan hakijan suunnittelutarveratkaisun uudelleen käsiteltäväksi kunnan päätöksentekoon. Päätöksenteossa viranhaltijan tulee ottaa huomioon vahvemmin hakijan oikaisuvaatimukset, jotka ovat hyvin perusteltuja.

Kyseisellä lausunnolla ei ole mitään tekemistä maanläjityspaikan tai sen luvan kanssa, vaikka niin halutaan mediassa uskotella. Asiaa on politisoitu ja populisoitu omien intressien hyväksi.

Maanomistaja ei tarvitse mitään lupaa louhia kallioitaan omalla maallaan ja käyttää sitä omien tieyhteyksien tekoon tai parantamiseen. Vaihtoehtoisesti hän voisi ajattaa louheen kulmakorpeen ja sieltä takaisin murskeena tiluksilleen. Siitä sitä vasta tulisi merkittävästi enemmän raskaan liikennettä kuin siitä että hän murskaisi ne omalla maallaan. Valitettavasti lautakunnalla on tehtävänä päätöksiä joskus kahden ei niin hyvän päätöksen välillä ja valita niistä toinen.

Kyseinen päätös aiheutti lautakunnassa laajaa keskustelua eikä yksimielistä päätöstä saatu vaan siitä jouduttiin äänestämään.

Minä haluaisin nähdä kunnan ja maanomistajien välillä hyvää vuorovaikutusta ja keskusteluja. Istumista saman pöydän ääreen auttaisi meitä huomattavasti enemmän kuin vastakkainasettelu. Tällä tavalla saisimme kehitettyä kuntaa huomattavasti myönteisempään suuntaan. Vastakkainasettelulla emme saa mitään aikaan ja syömme vain kaikkien aikaa ja energiaa.

Petri Lehtiranta Elinvoimalautakunnan pj.