Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Lukijalta | Lausunto kunnan vastuulle kuuluvan jätevesilietteen kuljetusjärjestelmästä

Uudenmaan jätelautakunnan päätöksellä sako- ja umpikaivolietteiden jätteidenkuljetuksen keskittämisestä kuntien kilpailutettavaksi on suuria yritysvaikutuksia. Päätös siirtyä kiinteistön haltijan mallista kuntien kilpailuttamaan malliin heikentää alueemme yritysten toimintaedellytyksiä ja vähentää merkittävästi toimialan työpaikkoja. Kilpailutuksen jälkeen markkinat on suljettu muilta yrityksistä vuosiksi.

Suomessa on useita surullisia esimerkkejä siitä, että jätekuljetuskilpailutukset on voittanut yksi tai muutama suurempi yritys. Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla lietekuljetuksissa oli ennen yli 70 yritystä, kilpailutusten jälkeen kolme.

Uudenmaan Yrittäjät katsoo, että kiinteistön haltijan järjestämä sako- ja umpikaivolietteiden jätteidenkuljetus täyttää lain vaatimukset alueellamme ja on paras sekä tehokkain kuljetusjärjestelmämalli. Nykyinen järjestelmä on toiminut hyvin. Mikäli asukkaat eivät olisi tyytyväisiä, he eivät ostaisi palveluita nykyisiltä toimijoilta.

Yhteen yhtiöön siirtyminen vähentää palvelun joustavuutta, lisää epäoptimaaliseen aikaan tapahtuvia säiliöiden tyhjennyksiä ja nostaa hintoja. Myös turha ajaminen lisääntyy, jos säilöitä tyhjennetään, vaikka ne eivät olisi täyttyneet. Kuntien järjestämässä palvelussa on suuri vaara, että kehittämisen sijaan mennään huonompaan suuntaan.

Lausuntonamme pyydämme, että jätelautakunta harkitsee asian ottamista uudelleen käsittelyyn ja päättää ennen lopullista päätöstä odottaa uuden jätelain valmistumista.

Uudenmaan Yrittäjät ry, Markku Aalto, puheenjohtaja Petri Ovaska, aluejohtaja