Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Kolumni Pekka Valkeapää Vihdin seurakunnan kuulumiset

Miten seurakunnassa menee? Mitä seurakuntaan kuuluu? Näitä minulta kysytään aika usein, kun liikun pitäjällä. Vastaukseni voi olla syväluotaava tai pinnallisempi samaan tapaan kuin henkilökohtaisia kuulumisia kysyttäessä. Aihe tai syy kysyä seurakunnan kuulumisia nousee yleensä jostakin ajankohtaisesta keskusteluaiheesta julkisuudessa.

Viime aikoina korona on antanut aiheen kysyä, miten seurakunta on pärjännyt sen kanssa. Ennen koronaa kyselijät olivat kiinnostuneita seurakunnan kiinteistöistä, erityisesti siitä, mikä siunauskappelin ja seurakuntatalon kohtalo oikein on.

Paikallisseurakuntaan heijastuvat usein valtakunnalliset kirkkoa koskettavat aiheet, kun ihmiset pohtivat esimerkiksi kantaansa pakolaisuuteen, sukupuolineutraaliin avioliittolakiin tai ilmastonmuutokseen. Kirkko on näissä kysymyksissä yksi yhteisön tiennäyttäjistä kohti inhimillisyyttä, kaikkien ihmisten olemassaolon oikeutta ja elämän edellytysten säilyttämistä.

Kirkon kuulumiset ovat sen jäsenten kuulumisia ja kokemuksia omasta seurakunnastaan.

Tulinko kohdatuksi kastejuhlissa ja hautajaisissa? Tuliko nuori rippikoulusta kotiin väsyneenä ja onnellisena? Oliko seurakunnan kerhossa äidillä ja lapsukaisella kivaa? Sainko apua seurakunnasta äärimmäisessä elämäntilanteessa? Kohottiko itsenäisyyspäivän ja joulun vietto minut arjen yläpuolelle? Tulinko ravituksi hartauden, musiikin ja hiljaisuuden kautta?

Jos vastaus on kyllä, seurakunnan työntekijät ja päättäjät voivat nukkua yönsä rauhassa. Seurakunta on hoitanut perustehtävänsä hyvin ja oikein.

Tuliko nuori rippikoulusta kotiin väsyneenä ja onnellisena?

Vihdin seurakunta katsoo toiveikkaasti tulevaisuuteen. No, miten korona-aika meni seurakunnassa? Vastaus: Kokoontumisrajoitukset ovat merkinneet striimauksia jumalanpalveluksista, monipuolista toimintaa lasten ja nuorten parissa sähköisillä alustoilla, pienimuotoisia kastejuhlia ja hautajaisia, rippikouluissa onnistumista poikkeusoloissa ja avun välittämistä hädänalaisille. Nyt toivumme yhteisönä ja suuntaamme uuteen aikaan rohkealla mielellä.

Kirjoittaja on Vihdin seurakunnan kirkkoherra, rovasti Pekka Valkeapää, jonka voi nähdä kirkon penkin lisäksi juoksulenkillä, luomuviljelyksillä, metsän antimista nauttimassa ja muikkuverkoilla