Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Laumasuojan laskuvirhe

Laumaimmuniteetti eli laumasuoja tarkoittaa, että kun väestössä on riittävän suuri osuus vastustuskykyisiä, niin kulkutauti ei pysty leviämään, kun suojattomat ihmiset kohtaavat toisiaan niin harvoin, ettei se riitä epidemiaa levittämään.

Nyt hallitus on jo ilmoittanut, että kun koronan rokotuskattavuus on 80 % niin rajoituksista luovutaan. Ei ole otettu huomioon, että nyt on jo tiedossa rokotettujenkin infektoituvan ja tartuttavan sairastamatta. Jos riittävä osuus rokotetuista voi tartuttaa, kulkutauti kuljeskelee väestössä rennosti kontaktien riittäessä. Kohdatessaan nitistelee rokottamattomia entiseen tyyliin.

Virus vielä muuntautuu jatkuvasti, ja antigeenirakennekin muuttuu. Jos muuttuu tarpeeksi, ei rokotuksella aktivoitu puolustus ei enää tunnista vihollista (käytetty ilmausta että ”kiertää” rokotusta). Tämä ilmiö vaatii rokotepäivitystä riittävän usein.

Korostaisin vielä, että heti tässä vaiheessa laumasuoja-arviota on syytä tarkistaa ottaen huomioon rokotettujen tartuttamiskyky.

Risto Kemppainen

Virus vielä muuntautuu jatkuvasti.