Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Lukijalta | Vielä kerran Verisuosta – maankaatopaikan perustaminen ei palvele elinvoimaa

Syyskuisen elinvoimalautakunnan kokouksen puhutuin päätös on koskenut hallinto-oikeudelle annettavaa lausuntoa Verisuolle rakennettavan välivarastointi- ja jatkojalostuskentän lupa-asiassa. Lautakunnan päätöksestä äänestettiin. Pohjaesityksen vastainen lausunto voitti vain yhden äänen enemmistöllä. Perustelemme tässä sitä, miksi emme voineet sitä kannattaa.

Tämä nimenomainen lupa-asia on osa isompaa kokonaisuutta: Maanomistaja tahtoo perustaa Verisuolle maankaatopaikan.

Vihdin kunta on ollut hankkeelle myötämielinen kymmenen vuotta sitten. Tänä aikana on kuitenkin tapahtunut paljon. Nummelan taajamaa on laajennettu kohti etelää jo yksin erittäin tärkeän Tunnin juna -hankkeen vuoksi.

Kaikki halutulle maankaatopaikalle vievät tiet kulkevat asutuksen keskellä, ja lisää asutusta on luvassa. Verisuo sijaitsee Pihtisillantien ja Lusilantien välissä, jotka ovat myös ainoat väylät alueelta ulos. Pihtisillantietä etelään ajetaan huonokuntoista yksityistietä suoraan asutuksen ja Huhmarnummen koulun ohi. Lännessä päädytään Etelä-Nummelaan, johon nousee koulu ja lukuisia uusia asuinrakennuksia. Alue tulee myöskin olemaan elinvoimaisen Vihdin käyntikortti ja portti Nummelaan, jolla pyritään luomaan positiivisia mielikuvia alueelle ja sen houkuttelevuudelle.

Lusilantie johtaa Nummelan Huhdanmäkeen tai Tervalammelle. Käytännössä siis maankaatopaikan aiheuttama raskas liikenne ajaisi Nummelan läpi seuraavat vuosikymmenet, kunnes maankaatopaikka olisi täysi.

Liikennejärjestely on monellakin tapaa mahdoton. Vaikka asiaa perusteltaisiin ainoastaan liikenneturvallisuudella, voitaisiin tehdä päätelmä, joka tekee hankkeesta järjettömän.

Siihen sisältyy valtavasti riskejä, joita Vihdin kunnan ei ole syytä ottaa.

Maankaatopaikka ei voi olla vaikuttamatta myöskään ekologiselta tilaltaan vain välttävään Enäjärveen. Mikäli alueelle tuotava maa-aines ei olisikaan täysin puhdasta, järven tila ei ainakaan parane. Viidesosan Enäjärven typpi- ja fosforikuormasta on arvioitu tulevan Verisuon alueelta eikä järvi, joka on jo nyt runsasravinteinen ja kärsii happivajeesta, kestä lisäkuormitusta. Simpukkakuolemat 2018 meistä varmasti jokainen muistaa.

Elinvoimalautakunnan jäsen Samppa Granlund toi mielipidekirjoituksessaan 26.9. hyvin esille allekirjoitetun myötävaikutussopimuksen maankaatopaikasta.

Juuri tätä kyseistä sopimusta maanomistaja pyrkii nyt toteuttamaan rakentamalla alueelle tien, jotta maankaatopaikka toteutuisi.

Poliittisessa päätöksenteossa tulee huomioida päätösten erilaiset vaikutukset. Yrittäjyyden tukeminen ja sen edellytysten huomiointi ja jopa parantaminen ovat sinänsä tärkeitä arvoja. Kerrannaisvaikutukset pitää kuitenkin arvioida eikä ympäristöarvoja tai muita elinvoimatekijöitä voida sivuuttaa. Se ollaan tekemässä nyt varsin yksisilmäisesti.

Emme ole huolissamme tästä asiasta puoluepoliittisista syistä vaan siksi, ettei maankaatopaikan perustaminen palvele elinvoimaa. Siihen sisältyy valtavasti riskejä, joita Vihdin kunnan ei ole syytä ottaa. Maankaatopaikalle on etsittävissä ja löydettävissä sellainen paikka, joka ei aiheuta tiheälle taajamalle pysyvää liikennehaittaa eikä uhkaa jo nyt vahvan suojelun tarpeessa olevaa vesistöämme.

Elinvoimalautakunnan jäsenet: Teemu Purje (sd.), Erja Väyrynen (vihr.) ja Leila Terkomaa (sd.) sekä vara-jäsenet Jari Maarto (sd.) ja Kati Helanto (kok.)