Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Miksi Vihdin edustaja käänsi takkinsa vuosien vastustuksen jälkeen?

Uudenmaan jätelautakunnan päätös lietteen kuljetuksen siirtymisestä kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen sisältää erikoisia piirteitä.

Ensimmäinen erikoisuus on se, että vanhan Jätelautakunnan toimikausi loppui 1.8.2021, mutta siirroksen teki kuitenkin vanha jätelautakunta 24.8 2021. Seuraava kysymys oli miksi Vihdin edustaja käänsi takkinsa vuosien vastustuksen jälkeen? Nykyinen sopimuspohjainen järjestelmä on ollut Vihdissä enemmistön tahtotila. Julkisuudessa on myös ollut tietoa siitä, että jätelautakunta olisi hävinnyt asian hallinto-oikeudessa. Silloiselta nimeltään Länsi-Uudenmaan jätelautakunta voitti jutun. Lainaus päätöksestä:

“Lautakunnan päätöksen perusteluissa mainittu huomioon ottaen kiinteistön haltijan järjestämän jätteenkuljetuksen voidaan katsoa täyttävän myös jätelain 37 §:n 1 momentin 2 ja 3 kohdissa mainitut edellytykset. Valituksenalaista päätöstä ei näin ollen ole pidettävä valituksessa esitetyillä perusteilla jätelain vastaisena.“

Valittaja valitti sitten korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Jätelautakunta antoi lausuntonaan korkeimpaan hallinto-oikeuteen pelkästään pyynnön palauttaa asia käsittelyyn. Miksi tällainen lausunto voittoisan hallinto-oikeuden päätöksen jälkeen? Näin korkein hallinto-oikeus tekikin ja perusteluja on pitkä lista, mutta ratkaiseva asia on ollut Jätelautakunnan erikoinen pyyntö. Lainaus korkeimman hallinto-oikeuden päätöksestä: “Jätelautakunta on valituksen johdosta korkeimmalle hallinto-oikeudelle antamassaan vastineessa katsonut, että hallinto-oikeuden päätös tulee kumota ja asia palauttaa jätelautakuntaan uudelleen käsiteltäväksi”.

Muiden jätteiden osalta kunnan järjestämä jätteenkuljetus toimii muuten, paitsi talvisin on ongelmia. Ei voida noutaa jätteitä, perusteena talvinen tie. Ei auraamaton tai jäinen. Olipa kerran samalle päivälle roskiksen tyhjennys ja lokakaivon. Roskista ei tyhjennetty, perusteena talvinen tie. Maksaa kyllä piti. Loka-autolla ei ollut mitään ongelmia saapua perille. Suomessa kun on näitä talvisia teitä, niin miten mahtaa lokakaivojen tyhjennys onnistua ja maksaako asiakas tyhjennyksestä mitä ei tehdä tien takia ja milloin yritetään uudestaan? Autohan tulee milloin tulee, tietä ei välttämättä ole edes ehditty aurata. Itse tilatessa voi vaikuttaa aikatauluun.

Kunnan järjestämä lietteen kuljetus oli vuonna 2019 vain neljällätoista paikkakunnalla Suomessa, kertonee kaiken järjestelmästä. Nyt tarjolla on monta yrittäjää ja kilpailu pitää hinnat kurissa ja jos palvelu ei miellytä vaihdetaan yritystä. Saadaanhan tällä Roskn'n Rolliin taas muutama suojatyöpaikka, kun aletaan vahtimaan ihmisten jätöksiä ja viedään paikallisilta pienyrittäjiltä työt. Isot yhtiöt, mukaan lukien ulkomaiset yritykset vievät nämä kilpailutukset. Luovuttaa ei kuitenkaan pidä, kaikki on vielä mahdollista.

Veli-Matti Laitinen, Vihdin kunnanhallituksen 1 varapj. (ps.)

Isot yhtiöt, mukaan lukien ulkomaiset yritykset vievät nämä kilpailutukset.