Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Pääkirjoitus Puolet pakolaisista muutti Vihdistä pois

Vihtiin tuli vuosina 2016-2021 40 kiintiöpakolaista. 21 on muuttanut pois Vihdistä. Maahanmuuttajapalveluiden asiakkaana on myös 135 turvapaikanhakijataustaista ihmistä. Suurin osa tulijoista on työperäisiä maahanmuuttajia. Oikeus turvapaikkaan on ihmisoikeus, joka on kirjattu muun muassa Suomen ulkomaalaislakiin, YK:n ihmisoikeusjulistukseen ja EU:n perusoikeuskirjaan.

Maailman kriisien takia pakolaisia tulee Suomeen entistä enemmän. Vuonna 2015 turvapaikanhakijoita saapui Suomeen 32 476, mikä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Afganistanin kriisin seurauksena on joukkopako. Maassa tapahtunut vallankaappaus on Vihdistä katsottuna kaukana, mutta paineaalto tuntuu Suomessa. Ulkoministeriö on linjannut, että Suomi vastaanottaa 150 afganistanilaista pakolaista Iranista. Ilmastonmuutos aiheuttaa joukkoliikehdintää ja Ilmastopakolaisia voi olla tulevaisuudessa satoja miljoonia.

Turvapaikanhakijoiden kotoutumista voi edistää esimerkiksi teatterin keinoin. Vuonna 2016 Veikkolan kartanoteatterissa pureuduttiin pakolaisten joukkotuloon. Esityksessä oli turvapaikanhakijoita Kirkkonummen vastaanottokeskuksista. Esityksestä sai tietoa asiasta. Kaksi kantaa -sarja (Luoteis-Uusimaa 10.10.2021) käsittelee pakolaisasiaa kahdesta eri vinkkelistä herätellen ajatuksia aiheesta

Kirjoittaja on Luoteis-Uusimaan ja Vihdin Uutisten toimittaja