Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Asunnottomuus on yhteinen häpeä

Tulevana sunnuntaina vietetään valtakunnallista Asunnottomien yötä. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään tiettävästi ensimmäistä kertaa myös Vihdissä. Tilaisuus on K-Supermarket Vihdin terassialueella 17.10. kello 15–17. Asiasta voi lukea lisää 13.10. ilmestyneestä Vihdin Uutisista.

Kaikki asunnottomuus ei välttämättä näy tilastoissa. Osa asunnottomista saattaa asua esimerkiksi ystävien ja sukulaisten nurkissa ilman, että heidän asunnottomuuttaan olisi kirjattu mihinkään.

Tänä vuonna Asunnottomien yön valtakunnallinen teema on Ulkopuolella – Syrjäytynyt vs. syrjäytetty. Teemapäivä nostaa esiin kohtuuhintaisten asuntojen puutteen ja vaatii valtakunnallisia toimia asuntomarkkinoilta syrjäytymisen ja asunnottomuuden torjumiselle.

Asunnottomuus ei ole vain syrjäytyneiden tai päihdeongelmaisten henkilökohtainen ongelma.Asunnottomuus voi periaatteessa osua meidän jokaisen kodalle. Avioero, työttömyys tai vaikka kaverin lainojen takaaminen saattaa sysätä tavallisen kansalaisenkin talousahdinkoon.

Yhdysvaltojen suurissa kaupungeissa näkee, miten kaikkien asukkaiden turvallisuus horjuu, kun asunnottomien parissa kärjistyvät huume- ja väkivaltaongelmat. Jos ylenpalttisen vauraassa yhteiskunnassa esiintyy asunnottomuutta, koko yhteiskunnalla on syytä hävetä. Jos emme puutu asunnottomuuteen ja köyhyyteen tai pysty tarjoamaan kohtuuhintaisia koteja, se on rikkaan yhteiskunnan valinta. Seurauksia emme voi valita, jos hyvinvointivaltio ei pidä perustuslakiin kirjattuja lupauksiaan.

Kirjoittaja on Luoteis-Uusimaan ja Vihdin Uutisten päätoimittaja.