Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Kolumni Meillä on upeat perusoikeudet

Kolumni

Elokapina on kuumentanut tunteita Vihdissäkin, on puhuttu jopa terrorismista.

Väkivallattomalla kansalaistottelemattomuudella on Suomessa pitkä ja ansiokas historia. Ilman laitonta kutsuntalakkoa 1902 ja lainvastaista yleislakkoa 1905 Suomi tuskin olisi itsenäistynyt, Suomen venäläistäminen olisi jatkunut ja onnistunut. Koijärviliike synnytti 1979 luonnonsuojeluliikkeen ja Suomeen perustettiin ympäristöhallinto.

Kansalaistottelemattomuuden tavoitteena on kommunikoida yhteiskunnan tai lainsäätäjän kanssa ja korjata vakavaksi koettu yhteiskunnallinen epäkohta.

Mitä Syyskapinassa lain näkökulmasta tapahtui?

Perustuslaki turvaa mielenosoitusoikeuden ja poliisi järjestyksen. Mielenosoitus ei ole koskaan laiton, jokin toiminta siellä voi olla. Julkisen vallan velvollisuus on edistää ja poliisin turvata kokoontumisvapauden käyttämistä. Mielenilmaukseen ei tarvita lupaa, se on ilmoitusasia ja myös spontaani mielenosoitus on sallittu.

Lukuvinkki: http://lainkirjoittaja.finlex.fi/4-perusoikeudet/4-1/

Kokoontumislain esitöissä sopiviksi mielenosoituspaikoiksi mainitaan kadut, aukiot, puistot, julkisten rakennusten portaat ja kulkuväylät. Mielenilmaus saa aiheuttaa haittaa ja liikennettä saa häiritä.

Poliisi voi neuvotella mielenilmauksen siirtämisestä. Ellei siirto järjestäjälle sovi, poliisi voi hajottaa mielenosoituksen. Ellei poistumiskäskyä totella, kyseessä on niskurointi ja poliisi aloittaa kiinniottamiset ja sakottaa. Niskurointi on rikos.

Kadulla istuminen ei ole väkivaltaa tai rikos. Liikenneturvallisuuden vaarantaminen edellyttää toisen hengen tai terveyden vaarantamista. Liikenteen häirinnän säännös koskee vain ilma-, raide- ja vesiliikennettä.

Törkeä julkisrauhan rikkominen on kyseessä, jos sisälle viranomaisen tilaan olisi tunkeuduttu aseistautuneena ja väkivallan uhkaa aiheuttaen tai tarkoituksena tuhota omaisuutta. Kokouksen estäminen vaatisi väkivallan käyttöä tai sillä uhkaamista – yhtäkään kokousta ilmeisesti ei ole estetty.

Paheksumisen sijaan nuoria pitää kuunnella, kyse on heidän tulevaisuudestaan ja heillä on tiede puolellaan.

Meillä on upeat perusoikeudet, kunnioittakaamme niitä!

Kirjoittaja on vihtiläinen perus- ja ihmisoikeuksien puolustaja.