Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Marja Keski-Luopa: Hyvä uutinen kirkonkylälle ja koko Pohjois-Vihdille

Vihdin seurakunnan kirkkoneuvosto teki keskiviikkona raikkaan ja ennakkoluulottoman päätöksen, jolle on syytä toivottaa onnea. Kirkonkylän seurakuntatalon sisäilma pyritään saamaan kuntoon ja ottamaan talo uudelleen käyttöön.

Juuri tätä vaadittiin yleisötilaisuudessa, jonka SuurVihdin Kilta järjesti tasan kaksi vuotta sitten kirkonkylässä, Myyrin Kamarissa. Paikalla oli noin 75 ihmistä kirkolta ja muualta Pohjois-Vihdistä.

Esimerkiksi muistotilaisuuksien pitopaikat ovat olleet kiven alla siitä lähtien, kun seurakuntatalo pantiin käyttökieltoon vuonna 2019. Ihmiset olivat tottuneet 40 vuoden aikana siihen, että valkotiilinen, matala talo on kylän keskus, juhla- ja kohtaamispaikka.

Seurakuntatalon kohtaloa on palloteltu puoleen jos toiseenkin: myynti, saneeraus vai purku?

Syyskuussa 2020 kokoontunut kirkkovaltuusto päätti äänin 22–11, että talo puretaan, koska korjauskustannukset olisivat liian korkeat. Päätös oli surun aihe monelle. Hyvä, ettei purkutöihin ehditty ennen täta "viimeistä mahdollisuutta".

Iloisempi ääni kellossa on nyt, kun kotimaiset, Espoossa valmistetut sisäilmanpuhdistimet ovat osoittautuneet seurakunnan koekäytössä niin tehokkaiksi, että niistä toivotaan pelastusta seurakuntatalolle. Ensin pitää tehdä tiivistysremontti, sitten siivota, sitten ottaa puhdistimet käyttöön. Kunpa onnistuisi, ja talo olisi käytössä viimeistään ensi syksynä!

Hyvä, ettei seurakuntatalon purkutöihin vielä ehditty.

Harmaita hiuksia seurakunnan päättäjille aiheuttaa moni muukin rakennus. Hautausmaan siunauskappeli – sekin käyttökiellossa – menee purkuun ja korvataan uudella monitoimirakennuksella. Nummelan seurakuntakeskustakin pitäisi kunnostaa. Vihdin kirkko sen kuin porskuttaa ja viettää ensi vuonna 250-vuotisjuhlavuottaan.

Rahat riittäisivät Vihdin seurakunnalla, jos meitä kirkollisveron maksajia olisi takavuosien tapaan yli 80 prosenttia vihtiläisistä, kun nykyinen osuus on noin 66 prosenttia.

Kirkkoon kuitenkin myös liitytään. Seurakunnasta kerrotaan, että syyskuussa kymmentä eroajaa kohden oli seitsemän liittyjää.

Kirjoittaja on Luoteis-Uusimaan ja Vihdin Uutisten toimittaja.