Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta | Kansallinen kateuspäivä

Vuoden 2020 verotiedot tulevat julkisiksi tänään keskiviikkona. Myös Keskisuomalainen-konsernin verkkolehdissä avataan verokone keskiviikkoaamuna 10. marraskuuta. Verokone löytyy myös sisarlehtemme Luoteis-Uusimaan verkkosivuilta osoitteesta luoteis-uusimaa.fi/verokone.

Koneesta voi etsiä tietoja esimerkiksi maakunnittain sekä nimen perusteella. Verokoneeseen on listattu yli 100 000 euroa viime vuonna ansainneiden suomalaisten tiedot. Suurituloisilla on ollut kahden vuoden ajan mahdollisuus pyytää tietojensa poistamista medialle lähetettävältä listalta. Vuoden 2020 verotietojensa julkaisun medialle on kieltänyt verohallinnon mukaan 2353 henkilöä.

Verotietojen julkaisu ei ole vain kateutta herättävää tirkistelyä. Demokratiassa vero- ja tulotiedot ovat merkki avoimuudesta. Verotietojen ansiosta ihmiset voivat tehdä havaintoja esimerkiksi siitä, toteutuuko yhteiskunnassa oikeudenmukainen palkka- ja tulonmuodostuspolitiikka. Verotulojen julkisuuden perusteella ihmisillä on mahdollisuus tehdä johtopäätöksiä palkkaverotuksen ja pääomaverotuksen suhteista ja muutetaanko liian kevyin perustein ansiotuloja pääomatuloiksi. Myös naisten ja miesten välisistä palkkaeroista on mahdollista tehdä päätelmiä.

Verotietojen julkistamispäivää sanotaan usein ilkeästi kansalliseksi kateuspäiväksi. Avoimuudesta kuitenkin on kyse. Ihmisten on hyvä nähdä konkreettisesti, miten progressio puree suuriin tuloihin ja miten isotuloiset osallistuvat merkittävästi hyvinvointiyhteiskunnan kuluihin.

Verotus kuuluu suomalaiseen yhteiskuntamalliin. Toki puolueilla on verotuksessa painotuseroja, mutta dramaattista eroa ei ole edes vasemmisto- ja oikeistopuolueiden välillä Suomessa. Hyvä poliittinen kysymys on se, että mikä on ihanteellinen verotustaso. Liian kova verotus voi vähentää työhaluja, yrittäjyyttä ja viedä osaamista ja pääomia ulkomaille.

Verotiedoista ja pääomaveroista näkee usein myös, miten hyväosaisuus siirtyy sukupolvelta toiselle.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten ja Luoteis-Uusimaan päätoimittaja.¨