Näin arvelee moni ikäihminen, vanhus, seniori.
Kolmas rokotekierros on alkanut, mutta palvelutalojen ovet pysyvät kiinni. Lokakuun alussa ilmoitettiin täällä Vihdinkin alueella, että kaikista suosituksista liittyen koronaan luovutaan, paitsi erityistilanteissa. Tilanne kuitenkin elää ja muuttuu.
Puhelimeni on soinut tiheään. Vanhuksilla on ollut tarve puhua. Entä tarve ja kaipaus toisen ihmisen kosketukseen?
Hoitoalalta siirtyy pois paljon väkeä, tilalle ei saada uusia käsiä. Mistä iloa työhön, joka on arvokasta. Eikö muisteta, että itse kukin kohtaa vanhuuden tuomat tarpeet jonakin päivänä.
Myös kotihoidossa on Vihdissä iso pulma. Tarpeet ovat väärin mitoitetut ja rahat eivät riitä. Voi myös esittää kysymyksen, onko koti oikea paikka vuodepotilaalle ja siis lähes heitteillejättö, koska hoitaja ei ehdi joka paikkaan.
Puhutaan tilanpuutteesta, mutta Vihdin sairaala on Vihdin kirkonkylässä tyhjänä. Se kyllä kelpasi Karkkilalle, kun sen terveysasemaa korjattiin. Tässä tilanteessa sinne saisi sijoitettua ainakin toistakymmentä hoiva-asumispaikan jonottajaa.
Tilanpuutetta? Vihdin sairaala on kirkonkylässä tyhjänä.
Puhutaan, että wc pitäisi olla joka huoneessa. Eivät vuodepotilaat sitä tarvitse, hehän käyttävät vaippoja.
Kysytään mistä hoitajia. Sairaalan vieressä oleva entinen kotihoitajien talo voidaan muuntaa pariksi asunnoksi, varmaan kelpaisi työntekijöille. Kotihoitajat kertovat, että heillä ei ole saniteettitiloja kirkonkylässä ja joutuvat siksi ajelemaan Nummelaan.
Herätys! Meitä iäkkäitä, siis yli 65-vuotiaita on tulevien vuosien aikana yhä enemmän. Vuonna 2030 on Vihdissä heitä noin 7 590 henkeä, kun Vihdin väkiluku silloin on noin 29 400 henkeä.
Viime talvena sosiaali- ja terveysministeriön ja Kuntaliiton laatusuositus totesi, että ihmisen on voitava kokea elämänsä arvokkaaksi. Professori Anna Mäki-Petäjä toteaa, että laatusuositukset ilman asiallisia resursseja jäävät usein sanahelinäksi. Toivottavasti uusi sote-maailma tuo avun tähän tarpeeseen.
Kirjoittaja on Vihdin vanhusneuvoston puheenjohtaja.