Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Mielipide | Kaatopaikkauhka väistymässä?

Vihdin kunnanhallitus totesi lausunnossaan (11.10.), että Verisuon maankaatopaikkahankkeessa ei ole tarpeen tehdä ympäristövaikutusten arviointia (YVA).

Kuitenkin Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY) päätti (19.11.), että Verisuolla on tehtävä ympäristövaikutusten arviointi.

Hankkeella on ELY:n mukaan ”todennäköisesti merkittäviä haitallisia vaikutuksia erityisesti pintavesien laatuun sekä ihmisten elinoloihin ja viihtyvyyteen erityisesti lisääntyvästä raskaasta kuljetusliikenteestä johtuen”.

Päätöksensä perusteluissa ELY toteaa, että Verisuon valumavesien kuormitus etenkin Enäjärven Reuhoonlahdessa (järven Nummelan pään alueella) saattaa olla merkittävästi haitallista.

Maanomistaja on todennut Verisuon pintavesivaikutuksista ”Enäjärvi on jo nykyisellään niin ravinteikas ja samea, että kuormituksen lievä lisääntyminen ei vaikuta järven kokonaistilaan”. – Järkyttävä selitys. Mitä jos me kaikki ajattelisimme samalla tavalla, mitä yhteiselle luonnollemme tapahtuisi.

Liikenteen osalta ELY lausuu ”hankkeen lisääntyvän raskaan liikenteen haitta erityisesti Pihtisillantiellä on todennäköisesti merkittävää. Raskaasta kuljetusliikenteestä saattaa aiheutua kapealla, valaisemattomalla kadulla merkittävää haittaa alueen asukkaiden elinoloihin, kuten viihtyvyydelle ja turvallisuudelle sekä pöly- ja meluhaittoja”.

Maanomistaja lupaa kuitenkin, että …tietä voidaan kastella ja harjata puhtaaksi aika ajoin.

Verisuosta on käyty aktiivista kansalaiskeskustelua. Ja jotkin poliitikot ovat tuoneet esille näkemyksensä asiassa. Hyvä niin.

Valtuuston I varapuheenjohtaja on todennut sosiaalisen median Verisuokeskustelussa, että ”maanomistajalla on ja pitää olla oikeus tehdä omistuksillaan mitä haluaa”. Ja, että ”yksityisomistus on pyhä asia ja niin kauan, kun mennään lain puitteissa ei siihen ole muilla nokan koputtamista. Yleensähän nämä on pieniä mutta äänekkäitä ryhmiä, jotka tuota pyhää oikeutta on sabotoimassa”.

ELY:n viranomaistehtävänä on edistää ilmastokestäviä ratkaisuja rakennetun ympäristön kehittämisessä, muun muassa alueidenkäytössä, valvontatehtävissä ja ympäristövaikutusten arvioinnissa. ELY tekee laillisuusvalvontaa ja se voi vaikuttaa myös kunnan ratkaisuihin.

Poliitikkoja valvoo kansa, eikä sitä kutsuta sabotoinniksi. Muualla kuin diktatuureissa.