Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Lukijalta | Vapaus varjelee itsenäisyyttä

Itsenäisyyspäivä on kansallinen juhlamme, jonka viettoon myös kristillinen kirkko eri tavoin osallistuu ja tuo siihen sisältöä.

Koronapandemian yhä ahdistaessa ja tuoden rajoituksia elämäämme kysyisin, mikä voisi olla kristillinen antimme itsenäisyyspäivän viettäjille.

Avukseni on tullut pieni kirja ”Jos Jeesus ei olisi tullut”, jonka yhteiskunnallisesti orientoitunut pappi Sigfrid Sirenius julkaisi jo 1917. Elettiin maamme itsenäisyyden kevättä.

Kirjassaan Sirenius toteaa: ”Millaistahan olisi tämä maailma ja ihmiselämä, jos Jeesus ei olisi tullut, jos hän menisi pois meidän keskuudestamme ja veisi mennessään kaikki ne vaikutukset, jotka aikojen kuluessa joko suoraan tai välillisesti ovat hänestä lähteneet?”

Kirjassa on paljon silmiä avaavaa. Siksi on paikallaan etsiytyä paimenten tavalla vaikutusten alkulähteille. ”Menkäämme nyt Beetlehemiin katsomaan sitä, mikä on tapahtunut ja minkä Herra meille ilmoitti”, Luuk 2:15.

Maria kapaloi lapsen ja pani hänet seimeen, koska heille ei ollut tilaa majapaikassa.

Pitäkäämme siis huolta toinen toisestamme ja kannatelkaamme toisiamme.

Evankelista käyttää siinä majapaikasta harvinaista sanaa (katályma). Se tarkoittaa myös tilaa, jossa juhdat riisuttiin kuormista ja valjaista. Suoja oli siis eräänlainen aittarakennus.

Luukas tuntee kyllä toisenkin sanan, joka sisältää lepoa ja virvoitusta tarjoavan suojan (pandokheíon). Laupias samarialainen vei ryöstetyn miehen majataloon ja piti hänestä huolta. Pappi ja leeviläinen olivat kulkeneet avuttoman ohi.

Koronapandemia on opettanut meitä riippuvuuteen ja kuinka yhteys on tärkeä. Yksin ihminen on avuton. Pitäkäämme siis huolta toinen toisestamme ja kannatelkaamme toisiamme. Evankeliumia on julistettava sanoin ja konkreettisin teoin.

Jeesusta voi siinä merkityksessä sanoa radikaaliksi, että hän edelleen on epäsovinnaisempi kuin me ja että hän esimerkiksi vihollisrakkauden toteuttamisessa on kaukana - meidän edellämme! Hän ei ole menneen ajan vaan tulevan ajan merkkimies.

Itsenäisyyspäivä osuu adventtiaikaan. Jumala oli Kristuksessa ja sovitti maailman itsensä kanssa. Joulu ja pääsiäinen kuuluvat yhteen. Siksi laulamme: ”Kristus, aurinkomme loistaa, yön synkät varjot maasta poistaa, ei päivä laske milloinkaan”. (VK 29)

Pertti Sistonen