Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Meillä ei ole varaa olla ennaltaehkäisemättä

Terveydenhuollon menot jatkavat kasvuaan monessa kunnassa useilla prosenteilla. Taustalla ovat kahden viimeisen vuoden Covid-19 pandemiakulujen lisäksi mm. valtion asettamat uudet velvoitteet ja ikääntymisen mukanaan tuomat hoivatarpeet.

Ikääntymistä ei voi ennaltaehkäistä, mutta ikääntyneiden terveyttä voidaan edistää, sairauksia ennaltaehkäistä ja toimintakykyä ylläpitää oikeilla toimilla. Resurssia pitäisi kohdistaa elämän muutosvaiheisiin, kuntouttavaan ja aktivoivaan toimintaan ja kotiin vietäviin palveluihin. Terveydellisiin ongelmiin pitää reagoida varhaisessa vaiheessa. Lyhytkin, 1-2 vk liikkumattomuus, voi viedä ikääntyneeltä kotona asumista varten vaadittavan toimintakyvyn.

Ennaltaehkäisyä on eri tasoista. Ensivaiheen ennaltaehkäisyällä tarkoitetaan sairauden kehittymisen ehkäisyä. Riittävällä liikunnalla voidaan ehkäistä noin 50 % kakkostyypin diabeteksesta ja myös ylipainosta. Ensisijainen ennaltaehkäisy olisi tehokkainta inhimillisestä ja taloudellisesta näkökulmasta katsoen.

Toissijaisessa ennaltaehkäisyssä pyritään ehkäisemään varhaisvaiheen taudin etenemistä pahemmaksi esimerkiksi havaitun sokerin sietokyvyn heikkenemisen etenemistä todelliseksi taudiksi. Myös tässä vaiheessa liikunnan ja ruokavalion merkitys on suuri. Jos tilannetta ei havaita (asiakas ei hakeudu tai pääse vastaanotolle) tai siihen ei puututa varhain, puhkeaa sairaus, jota hoidetaan lääkkeillä tai vaativilla toimenpiteillä. Diabetes ja siihen mahdollisesti liittyvä sepelvaltimotautilääkitys maksaa vuosittain satoja euroja, tutkimustoimenpiteet esimerkiksi sepelvaltimotaudin suhteen 500-3000 euroa ja hoitotoimenpiteet 3000-7000 euroa. Näitä toimia kutsutaan tertiaariseksi ennaltaehkäisyksi, jolla estetään sairauden pahenemisen kautta tulevia ennenaikaisia sairaudesta johtuvia kuolemia. Tässäkin vaiheessa liikunnasta on vielä hyötyä toimintakyvyn ylläpidossa ja lisäongelmien ehkäisyssä.

Ennaltaehkäisy on jatkossa kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyötä. Kun rakennamme uutta SoTe palvelujärjestelmää, on ennaltaehkäisevien rakenteiden ja toimintamallien luomiseen panostettava; tuetaan aktiivisesti ikääntyneiden toimintakyvyn ylläpitoa ja parantamista, keskitytään kuntouttamiseen, puututaan varhain kehittymässä oleviin häiriötiloihin, tarjotaan aktiivisesti matalan kynnyksen palveluja, perustetaan tukiryhmiä ja toimitaan kolmannen sektorin kanssa yhteistyössä. Lähiympäristön ja ympäröivän palvelujärjestelmän pitäisi antaa tähän tukea.

Arja Uusitalo, LT, Dosentti, Liikuntalääketieteen Erikoislääkäri, DI Aluevaaliehdokas Vihti (kok.)