Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Sotessa huomioitava myös vammaiset

Vuonna 1992 YK:n yleiskokous julisti joulukuun 3. päivän kansainväliseksi vammaisten päiväksi. YK:n yleissopimus vammaisten ihmisten oikeuksista hyväksyttiin joulukuussa 2006. Suomi ratifioi sopimuksen kesäkuussa 2016, jolloin sopimuksesta tuli osa kansallista lainsäädäntöämme. Sopimuksessa vahvistetaan jo ennestään vammaisille kuuluvia ihmisoikeuksia, kuten liikkumisvapautta sekä oikeutta laadukkaaseen elämään, koulutukseen ja työssäkäyntiin.

Maailman väestöstä noin 15 % on jollain tavalla vammaisia ihmisiä, Suomessa tämä tarkoittaa yli 800.000 ihmistä.

Koko sote-uudistuksen valmistelun ajan on korostettu runsaasti sosiaali- ja terveyspalveluja tarvitsevien ihmisten siiloutuneiden palvelujen koordinoinnin merkitystä. Se ei voi onnistua ilman näitä palveluja käyttävien ihmisten mukaan ottamista palveluketjujen suunnitteluun. Vain siten saavutetaan todellista vaikuttavuutta ja samalla varmistutaan palvelujen oikeasta kohdentumisesta myös kustannustehokkaalla tavalla.

Siksi on tärkeää, että asioista päätettäessä myös tämä vammaiset ihmiset otetaan mukaan, heitä kuullaan ja heidän näkemyksiään kunnioitetaan ja tarpeensa huomioidaan. He itse ovat yksilöllisesti tarvitsemiensa, hyvinvointialueiden järjestämisvastuulle kuuluvien palvelujen parhaita asiantuntijoita.

Tuettu päätöksenteko ja läheisten mukana olo on varmistettava niille vammaisille ihmisille, jotka eivät itse kykene omaa asiantuntijuuttan ilmaisemaan. Me omaiset olemme vaihtoehtoisia kommunikointitapoja käyttävien kehitysvammaisten lastemme kohdalla, tarpeiden tulkkina jaw arjen osaajana korvaamaton resurssi. Sivistysvaltion mittana on pidetty sitä, miten se kohtelee heikommassa asemassa olevia kansalaisiaan. Samalla mittarilla voimme arvioida hyvinvointialueen onnistumista tehtävässään.

Jyrki Pinomaa, Ekonomi, puheenjohtaja Kahden monivammaisen aikuisen pojan isä Aluevaaliehdokas, Vihti (kok.)