Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Matti Vilppula Kannattaako juomisesta huolestua?

Onko juominen Suomessa lisääntynyt? On, ainakin veden. Nuoret ja vähän vanhemmatkin kulkevat vesipullot mukanaan. Television keskusteluohjelmissa keskustelijoilla on aina vesilasi vieressään. Tarkkailin kerran huvikseni, kuka keskustelijoista juo eniten. Voiton vei entinen pääministeri – raittiusmiehiä muuten –, joka parinkymmenen minuutin aikana ehti viisi kertaa ottaa huikat lasistaan. Saattoi ottaa useamminkin, mutta kamera ei rekisteröinyt niitä.

Mistä tämä ylenpalttinen juominen johtuu? Pitääkö ihmisten kotioloissaankin käydä muutaman minuutin välein kostuttamassa kurkkuaan? Onko huoneilma niin kuivaa, että se alkaa ärsyttää hengityselimiä? Yrittävätkö televisiossa keskustelevat lievittää juomisella esiintymisjännitystään? Vai onko kyse vain muodista? Juodaan, kun se kerran on tullut tavaksi.

Ennen, jolloin kaiken sanotaan olleen paremmin kuin nyt, professorit pitivät kahden tunnin luentoja ja papit uuvuttavan pitkiä saarnoja ilman, että heidän kertaakaan olisi tarvinnut tarttua lasiin. Eivät olisi voineetkaan, sillä lasia ei ollut lähelläkään. Pidettiin itsestään selvänä, että sitä ei tarvita.

Aika harmittomasta asiasta veden juomisessa loppujen lopulta on kyse. Kaloreita ei kerry eivätkä jalat mene alta.

Aivan kuin vastakohta edellisen kaltaiselle juomiselle on valejuominen. Sitä näkee etenkin saksalaisissa rikossarjoissa. Rikosta tutkiva tiimi on kokoontunut yhteen pohtimaan murhan mysteeriä. Kaikilla on kahvimuki kädessään. Aina silloin tällöin tutkijat ottavat kulauksen kupistaan – tai ovat ottavinaan. Jos kamera sattumalta näyttää lähikuvan kuppia pitelevästä kädestä, tarkkaavainen katsoja huomaa, ettei kupissa ole mitään. Myös kupin reuna on vitivalkoinen. Siinä ei näy kahvitahroja. Jopa sellaisissa filmeissä kuin Downtown Abbey ja Fanny ja Alexander, joissa autenttisuuteen on panostettu todella paljon, näyttelijät juovat tyhjistä kupeista.

Onko kyse falskeudesta, katsojan huiputtamisesta? Tuskin. Käytännön syyt pakottavat valejuomiseen. Jokainen kohtaus joudutaan kuvaamaan lukemattomia kertoja. Jos näyttelijät joisivat oikeasti, he joutuisivat juomaan päivän mittaan litrakaupalla. Seurauksena olisi kahvimyrkytys tai ainakin mahakatarri.

Kirjoittaja o n filosofian lisensiaatti ja eläkkeellä oleva erikoistutkija Kotimaisten kielten keskuksesta .

Nuoret ja vähän vanhemmatkin kulkevat vesipullot mukanaan.