Tämä kirjoitus on omistettu niille, jotka eivät saaneet ääntään kuuluviin ennen hakkuita, koska eivät tienneet miten, ehtineet tai jälkikäteen uskaltaneet. Ja ennen kaikkea Vihdin tärkeimmälle vetovoimatekijälle, omintakeiselle ja korvaamattomalle luonnolle, jota pala palalta nakerretaan samalla kun hyvinvointimme ja viihtyisyytemme alueella vähitellen murenee. Sahaamme siis omaa oksaamme.
Millainen kunta hakee talouden tasapainottamista virkistysalueelta? Kuntalaisten ja alueen muiden käyttäjien näkemykset hakkuista ovat tulleet selviksi; viha, suru, voimattomuus ja katkeruus päällimmäisinä tunteina. Järkytys on ollut suuri ja aiheuttanut jopa vakiokäyttäjissä runnellun mäntykankaan pysyvää vieroksumista.
Tässä kohtaa onkin oiva tilaisuus kiittää kaikkia vertaistuesta! Minussa suru herätti tarmon ja aktivoi myös toimimaan, mutta mikään ei auttanut. Tukkipinot kasvoivat kasvamistaan ja surullisena piti hyvästellä terve, vanha puusto; ikihongat, järeät kuuset ja iäkkäät koivut. Puut, jotka selvisivät sodistakin. Mitä vanhempi puu, sitä kovempaa se kaatuessaan rytisee. Metsämaa ostettiin puustoineen 240 000 eurolla samaan aikaan kun 0,2 milj. euron lisäpuunmyyntitulot kilahtivat kunnan kassaan.
Puuttuuko kunnasta ylipäätään kuntalaisten läpinäkyvä osallistaminen ja kuntalaisten hyvinvointiin suoraan vaikuttavien päätösten vastuunkantajat? Saako hankkeita edes suunnitteluvaiheessa vastustaa, eriäviä mielipiteitä esittää ja kestävätkö tehdyt ratkaisut kriittistä tarkastelua? Ja mikä tärkeintä, onko kukaan koskaan aidosti pahoillaan? Oleellista on kuitenkin se, miltä asiat todellisuudessa näyttävät.
Kunta on kuntalaisia varten ja kuntalaisten toimivat osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet lisäävät hyvinvointia. Ja hyvinvoivat kuntalaiset ovat elinvoimaisen kunnan perusedellytys.
Kuntalaisten kantaa ottaminen ei ole valittamista vaan vaikuttamista siihen, mitä ympärillämme tapahtuu, ja ettei päätöksiä tehdä pelkästään raha edellä tai suurmaanomistajan ehdoilla. Istumme hiljaa kunnes takapihamme ohitse kiitää juna vieden mennessään meille jotain niin tärkeää.
Vihdin kunnan brändilupauksen “Asu siellä missä elät” mukaan kunnan vahvaksi vetovoimatekijäksi on todettu luonnonläheisyys, tukien kuntalaisten fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia.
Jatkossa Vihdin kunnan on punnittava kuntalaisten ja ympäristön vai kunnan etu sekä kannettava vastuu tehdyistä päätöksistä. Näin ei toimittu Nummelanharjun virkistysalueella, Herrakuntatalon viereisessä ikikuusikossa tai Vanjärven koulun lähimetsän kohdalla.
Näköjään tavoitteet eivät ole yhteneviä Vihdin kunnan kunnianhimoisen strategiatyön arvoista huolimatta luonnonläheisenä, avoimena, inhimillisenä ja läpinäkyvänä kasvukuntana: ”Teemme niin kuin sanomme ja sanomme niin kuin teemme”.
Helena Stockinger