Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Iäkkään läheisen pankkiturvallisuus kuntoon jouluna

Joulu lähestyy ja monet tapaavat iäkkäitä läheisiään. Pankit ovat sulkeneet paljon toimipisteitään ja asiointi on ohjattu nettipankkiin. Monet vanhukset ovat ymmällään miten raha-asioita pitää hoitaa digitaalisesti ja mitä riskejä asiaan voi liittyä. Kaikki ikäihmiset eivät ole vielä sinut digitaalisten pankkiasioiden kanssa ja useita vanhuksia on huijattu erilaisilla tavoilla luovuttamaan pankkitunnuksensa. Huijaukset ovat olleet röyhkeitä ja monen vaivalla kerätyt säästöt on viety yhdessä hetkessä.

Ehdotan, että iäkkään läheisen pankkiturvallisuus asiat voisi ottaa esille jouluna. Toki tilanne huomioiden ja asiallisesti keskustellen. Pankkikortin nostorajat kannattaa neuvoa asettamaan vastaamaan todellista tarvetta. Monen palveluntarjoajan nettipankissa on mahdollista asettaa päivittäiset käyttörajat tai estää rahansiirrot ulkomaille. Mikäli isoäiti ei ostele tavaraa ulkomailta niin kannattaa ehdottaa asettamaan esto ulkomaisille rahansiirroille.

Suosittelen myös mainitsemaan, ettei pankkitoimihenkilöt tai viranomaiset tule oven taakse hakemaan asiakkaan pankkitunnuksia tai salasanoja. Mikäli asiakkaan pankkitiliin kohdistuu turvallisuusuhkia niin asia selvitetään pankissa eikä rappukäytävässä. Pankkiturvallisuus asioissa kannattaa ohjata asiointi tehtäväksi pankin kautta. Tarvittaessa voi tarjota omaa apuaan asian hoitamiseen.

Tässä hyvä ja varmasti mieluinen aineeton lahjaidea omalle sukulaiselle.

Henrik Olin, Otalampi