Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta Tarja Omenainen Oletpa yksin tai yhdessä – Joulu tulee kuitenkin

Suomessa ja useissa muissa maissa on vietetty pakanallista keskitalven juhlaa nykyisen joulun aikoihin. Kristinuskon omaksumisen myötä juhla sai nykyisen merkityksensä. Nykyjoulu on osin kaupallistunut ja maallistunut, vaikka kristillisiä tuntomerkkejä on yhä.

Joulua pidetään erityisesti lasten juhlana ja tärkeä asia on, että lapset saavat lahjoja joulupukilta. Perhekeskeisyys ja lahjojen antamisodotukset saattavat ahdistaa yksinäistä, vähävaraista, vakavasti sairasta tai läheisensä menettänyttä.

Onneksi ekologisuus ja kierrätys on muotia. Jos vain ideoita ja sorminäppäryyttä riittää niin mieluisia ja arvostettuja lahjoja voi tehdä itse pienellä rahalla. Yksinäisille on perustettu Vihdissä omia ryhmiä. Whatsappissa toimiva yksinäisten ryhmä on aktiivinen ja omatoiminen. Sen kautta on solmittu uusia ystävyyssuhteita, joilla on varmasti merkitystä joulunakin.

Joulu on perinteisesti perhejuhla, jolloin kokoonnutaan yhteen läheisten kanssa nauttimaan ruuasta ja joulurauhasta. Kun menettää tärkeän ihmisen, ei joulu koskaan tunnu samalta kuin ennen.

Lapsen menetys koskee kaikkein kipeimmin. Osa lapsen menetyksen kokeneista lähtee jouluksi Suomesta mahdollisimman kauas ulkomaille, vaikka Costa Ricaan, jotta usein lasten ympärille rakentuva juhla ei tuo muistoja tai karrelle palaneita odotuksia liian kipeästi pintaan.

Jos pitää mielessä joulun kristillisen sanoman, vaikka muuten olisi kääntänyt kirkolle selkänsä, niin ehkä joulunaika ei purista rintaa aivan niin kovasti vaikeuksien keskellä. Joulu ilman kristillisiä tuntomerkkejä on kuin jäätelötötterö ilman kartionmallista vohvelia, vaikka voi jäätelön mukiinkin laittaa.

Olkoon joulusi onnellinen missä menetkään, mitä teetkään.

Kristityt viettävät joulua Jeesuksen syntymän muistoksi. Keskelle vuoden pimeintä aikaa tulee juhla, jossa pimeyteen syttyvä valo sytyttää toivon.

Joku löytää kristillisestä joulun sanomasta lohtua. Toinen haluaa levittää hyvää tahtoa ihmisten keskelle ja tuoda valoa kanssakulkijoille joulun innoittamana.

Olkoon joulusi onnellinen missä menetkään, mitä teetkään. Oletpa yksin tai yhdessä. Joulu tulee kuitenkin.