Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Hyvin hoidettu Nummelan harjun maisema

Tämä kirjoitus on omistettu Nummelan harjulle ja niille, jotka eivät kokeneet tarpeelliseksi saada ääntään kuuluviin ennen hakkuita, eivätkä hakkuiden jälkeenkään. Heille, jotka ovat tyytyväisiä kunnan suorittamiin Nummelan harjulla tehtyihin toimenpiteisiin ja joita on paljon. Itse en vaikuttanut tähän harjua koskevaan päätökseen mutta olen tyytyväinen ja iloinen niiden liikkujien ja hiihtäjien puolesta, joille se toi lisää mahdollisuuksia. Osa on myös sitä mieltä, että harjun hakkuita olisi pitänyt reilummin laajentaa harjua pitkin Ojakkalan suuntaan, eivätkä nämäkään henkilöt halua ääntään kuuluviin.

On hyvä, että kunta pitää huolta taajamissa olevista luonto- ja liikuntapaikoista muun muassa metsänhoidollisilla metsänhakkuilla ja saaden näin myös tuloja. Tämä on myös omistajan vastuuta pitää huolta omaisuudestaan, eikä pieni piristys köyhän kunnan kirstussa ole pahitteeksi.

Puu, joka kaatuu rytisemättä, on jo liian vanha eikä enää minkään arvoinen ja on hoidetussa puistossa ongelmallinen, joten hoitotoimenpide täytyy tehdä paljon aikaisemmin. Nummelan harju ei saa olla, eikä siitä saa tulla, hoitamaton ”ryteikkö”, vaan sen pitää olla hyvin hoidettu puistomainen liikunta-alue. Muutaman vuoden kuluttua nyt suoritettujen hakkuiden jälkeen Nummelan harjulla kasvaa poistettujen puiden tilalla nuorta kaunista puustoa ihmisten ihailtavaksi.

He, jotka nyt ovat tyytyväisiä hoidetun harjun maisemiin, voivat jatkossakin harjoittaa siellä iloisin mielin liikuntaa ja hoitaa fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia. Mutta heille, jotka tämän jälkeen vieroksuvat harjun maisemaa, löytyy meiltä esimerkiksi Nuuksion kansallispuisto, josta Vihdin puolella on noin kaksi kolmasosaa. Siellä pidetään merkityt luontoreitit vapaana kaatuneista puista, mutta on myös paljon alueita, joissa puusto on kaatuneina pitkittäin ja poikittain sekä päällekkäin ja näin pitää ollakin. Meiltä löytyy vaihtoetoja kaikille sekä kaikkien sielunmaisemaan ja näin kaikilla kuntalaisilla on mahdollisuus olla iloisia ja tyytyväisiä.

Kunta ja sen talous pitää olla kuin hyvin hoidettu metsä eli elinvoimainen, jollaiseen suurin osa kuntalaisista on tyytyväisiä. Kaikkia on mahdoton saada tyytyväisiksi, sen näkee jo pelkästään harjun metsän hoidosta, mutta kuulemani perusteella suurin osa näyttäisi olevan tyytyväisiä, osa ei. Vihdin yksi vetovoimatekijä eli ”luonnonläheisyys” toimii edelleen myös harjulla, eikä etäisyys luontoon lisääntynyt harjun puistometsän hoitotoimenpitein, olkaamme siis iloisia.

Leevi Pursiainen, Nuuksion ja Nummelan harjun liikkuja