Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vaalikynä | Ympärivuorokautinen tehostettu palveluasumisen myöntämisen kriteerit

Läntisen Uudenmaan soteyhteistyöalueen kunnat, jossa ollut myös Vihdistä edustus valmistelutyöryhmässä, on nyt yhdenmukaistanut ikäihmisten ympärivuorokautisen asumisen hankinnan suunnittelun ja toteuksen muodot. Samalla on yhdenmukaistettu kyseisen palvelun kriteerit Länsi-Uudellamaalla.

Tehostettuun palveluasumiseen liittyviä säännöksiä (vanhuspalvelulaki pykälä 14)painottaa, että kunnan on toteutettava iäkkään henkilön arvokasta elämää tukeva pitkäaikainen hoito ja huolenpito. Sosiaalihuollon järjestämiseen sovelletaan lakia sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista (asiakaslaki), jonka 4. pykälän mukaan asiakkaalla on oikeus saada sosiaalihuollon toteuttajalta laadultaan hyvää kohtelua ilman syrjintää. Asiakasta on kohdeltava siten, ettei hänen ihmisarvoaan loukata ja että hänen vakaumustaan ja yksityisyyttään kunnioitetasn. Sosiaalihuoltoa toteutettaessa on otettava huomioon asiakkaan toivomukset mielipide, etu ja yksilölliset tarpeet.

Tehostetun palveluasumisen kriteereissä ja säännöksissä:

Palvelusta kieltäyminen, mikäli asiakas kieltäytyy paikasta, hänen hakemuksensa tehostetun palveluasumisen hakemuksesta raukeaa. Eli käytännössä, jos paikkaa tarjotaan mistä kunnasta tahansa hyvinvointialueelta siitä ei voi kieltäytyä. Samoin, jos terveyskeskuksen vuode/osaston potilaalle tarjotaan ympärivuorokautista asumispaikkaa, ei potilas voi jäädä vuodeosastolle odottamaan toista ympärivuorokautista asumispaikkaa. Tässä tilanteessa hänet kotiutetaan vuodeosastolta. Potilas voi jäädä vuodeosastolle ainoastaan silloin, kun hän tarvitsee lääketieteetellistä hoitoa.

Tätä en voi ymmärtää? Tämä kohta on ensinnäkin ristiriidassa (asiakaslaki ) joka on mainittu myös tehostetun palvelutarpeen kriteereissä. Onhan potilas jo viranhaltijan toimesta toimintakyvyn ja palvelun arviointia tehtäessä katsottu ja lääketieteellisestikin määritelty tehostetun palveluasumisen kriteerit täyttäväksi. Vanhus on saattanut olla vuodeosastolla pitkäänkin odottamassa tehostetun asumispalvelun paikkaa. Mihin tämä tarve lääketieteellisesti hetkessä häviää vanhuksen kieltyäydyttyä asumispalvelupaikasta, ja lähetetään kotiin. Kuka tai ketkä ottavat vastuun näistä päätöksistä.

Tiina Haapala, Aluevaaliehdokas (ps.)